matematykaszkolna.pl
POMOCNICZY PAKIET Z JĘZYKA POLSKIEGO Bolek amato: Gdyby ktoś się bał ustnego polskiego i nie wiedział co robić to polecam takie oto dzieło http://filipnowacki.net/matura/ i śledzenie każdego dnia http://www.dzienniklodzki.pl/matura-2016/a/matura-ustna-polski-2016-tematy-pytania-na-maturze-ustnej-z-polskiego-11-maja-2016-pytania,9976146/
11 maj 13:12
Metis: To tylko pokazuje bezsens przeprowadzania egzaminów ustnych...
11 maj 13:17
Gaunt: Jak ktoś jest pierwszy jutro jak ja to mu mało pomożeemotka
11 maj 13:21
olekturbo: Ja dopiero za tydzien. wolalbym miec juz za soba
11 maj 13:25
Gaunt: Ja znowu chciałabym jak Ty żeby móc teraz spokojnie uczyć sie fizyki Ale i tak myślę, ze to będzie piękna chwila.. wrócić do domu i pozbyć się moich zeszytów z polskiego
11 maj 13:28
olekturbo: Albo uczyć się na sierpień <tfu tfu>
11 maj 13:30
Gaunt: Nienienie, to mają byc wakacje życia!
11 maj 13:41
Bolek amato: 95% dziś emotka
11 maj 23:09
Smule: Ten egzamin∑⇔ nie ma sensu. W mojej szkole nie zdała może 1 osoba. Jeden koleś, który strasznie wstydzi się mówić przy całej klasie/komisji etc. powiedział może kilkanaście słów i zdał. Nie przeczytałem przez 3 lata ani jednej lektury, leciałem na streszczeniach i miałem 85% Przed wypowiedzią znałem wszystkie (około 10−15) tematy, które mogłem mieć i jeden z nich mi się trafił.
11 maj 23:25
mat: Jeśli wchodzę na test o godzinie 12:15, to znaczy że tak naprawdę już wszystkie tematy będa w internecie nie
12 maj 00:19
mat: Nie śledziłem ale do 11:30 ile zdąży pojawić się tematów na tamtej stronie
12 maj 00:20
rafal: okolo 15
12 maj 15:24
PrzyszlyMakler: Metis, jak niemiecki?
12 maj 17:41
Jack: podstawa z niemieckiego − banał.
12 maj 18:07
PrzyszlyMakler: Ja pisałem podstawę z anglika i oczekuję 100%, a własnie wróciłem z rozszerzenia z niemca. Cholercia, dali takie zadanie jakie dotej pory było tylko na angielskim, czyli uzupełnić tekst z lukami słowami WŁASNYMI. I struktury też straszne.. wahałem się czy dać rodzajnik w ostatnim zadaniu czy bez. Metis podobno jest kotem z niemca, to fajnie by było porównać.
12 maj 18:24
Metis: Weszło, rozprawka też napisana.
12 maj 18:25
PrzyszlyMakler: Metis, w przedostatnim dałeś 1. Namen 2. wenn 3. fur 4. bleibt/ist?
12 maj 18:26
PrzyszlyMakler: I ostatnie: [czwartek przykładu nie pamiętam] stahl dem Pas... den cośtamGeld gute Noten bekam ohne Rucksicht auf Situation zu nehmen. (nie wiedzialem czy rodzajnik)
12 maj 18:28
Metis: Nie mam tych dwóch zadań. W jednym wpisałem immer wieder. Szczerze to nawet tych dwóch nie czytałem tylko wziąłem się na rozprawkę. Te zadania z niemieckiego są nie do zrobienia. 1) Musisz się domyśleć jakiego słowa brakuje − musisz znać sens całego zdania. 2) Nawet jeśli już wiesz to ciężko dobrać właściwą końcówkę, rodzajnik, a w tym zadaniu wystarczy jedna literówka i jest 0. Zadanie niewarte czasu. Napisałem w ostatnim: guten Noten bekam.
12 maj 18:33
Jack: jak bedzie arkusz to mozecie wstawic.
12 maj 18:37
PrzyszlyMakler: Szkoda, bo nigdy wcześniej nie było takiego zadania jak przedostatnie. W całych internetach nie ma jeszcze arkuszu, a z matmy lub angielskiego był po 15 minutach . Też pisałem rozprawke, przyjemna.
12 maj 18:37
Metis: Jak zaznaczyliście w słuchaniu o witaminie C ... Tatsache... itd
12 maj 18:40
PrzyszlyMakler: Kalte Dusche
12 maj 18:47
PrzyszlyMakler: Cos jeszcze pamietasz Metis? Jak podusmowales te dwa teksty o tych wygrywajacych biedakach? Ze powinno sie wierzyc w szczescie?
12 maj 18:52
Metis: Tak , własnie tak. Oprócz tego, dlaczego nie pracuje +− to ze względu na wiek. I czego nie kupi to samochodu
12 maj 18:56
PrzyszlyMakler: Ze wzgledu na wiek to sie zgadza. A czego nie kupi, to ze nie zapewni przyszlosci wnukom. Przeciez ostatnie zdanie tego tekstu bylo, ze ona chce neues Auto und Hause
12 maj 18:57
PrzyszlyMakler: A w 3 zadaniu ze sluchania co dałeś w tym 2 podpunkcie, że co oferuje jego lokal oprocz zarcia? Ja sie wahalem mehere kleine ruhige cos tam i miedzy Bereich zur Erholung, ale w koncu postanowilem na to wczesniejsze
12 maj 18:58
Metis: 1) Znaczenie mody : to tam gdzie Bedeutung o tym rynku : to ona zachęcała do odwiedzenia tego rynku , tam gdzie empfehlen Tatsache zaznaczyłem o Witaminie C − w końcu to jest fakt , nie wiem 2) nie pam. 3) To była jego inicjatywa. Miasto i rodzice nie miało nic z tym wspólnego. I chyba chciał regionalne jedzenie wprowadzić Mówił, ze ściany mają jakiegoś tam koloru, spokój, wifi mam tam o spokojnych miejscach, cichych Kolejny on obserwuje tych uczniów w Fast Foodach tam gdzie beobachtete zaznaczyłem W kolejnym pamiętam Gerichte mit Nudeln ale nie pewny jestem Ostatnie mówił chyba o tej higienie.
12 maj 19:05
12 maj 19:05
Metis: 7. mam von, konnen , schonste, spaB − ale nie pewny gramatyki jestem
12 maj 19:06
PrzyszlyMakler: Pierwsze mamy tak samo, ale ja dałem kalte Dusche. I to też fakt, tak by the way. W 3 też dałem, że popularyzować. Dałem to: D. Mehrere kleine ruhige Sitzecken. A w nastepnym dałem to A. Schüler und Lehrer wurden befragt. bo tam mówił, że była przeprowadzona ankieta wśród uczniow. 3.4 Dąłem pizza, ale to było trudne, bo ist durchgefallen to znaczy oblać np. egzamin to chyba chodziło o potrawę, która znalazla sie na samym dole, czyli pizza. A w ostatnim, że mówi o higienie, tez mi sie wydaje tak.
12 maj 19:10
PrzyszlyMakler: 7. von, lassen, schonsten Spass
12 maj 19:11
PrzyszlyMakler: A to, że vitamina C, to raczej nie, bo w nagraniu on mówił, że 'wiele ludzi mysle, ze chroni przed przeziebieniem, ale tak naprawde jedynie je skraca' Tak zrozumialem.
12 maj 19:12
Metis: 5) 5.1 D 5.2 E 5.3 A 5.4 B
12 maj 19:12
PrzyszlyMakler: Tak samo piąte.
12 maj 19:14
PrzyszlyMakler: 6.1 D 6.2 B 6.3 A 6.4 C 6.5 B
12 maj 19:16
Jack: ja bym w 7 dal von, lassen (tak mi jakos lepiej pasuje w wymowie),schönsten,Spaß
12 maj 19:16
Metis: 6.1 mam inaczej ale nie wiedziałem co to znaczy 6.2 emotka 6.3 emotka 6.4 to mam źle 6.5 tak samo
12 maj 19:18
PrzyszlyMakler: W tym 9.4 nie mogłem sobie przypomnieć, czy na imprezę to jest einladen zu, czy auf.. ale w koncu dałem auf.
12 maj 19:18
PrzyszlyMakler: w 9.1 cały egzamin się zastanawiałem, czy / der Passagier to n−deklination..
12 maj 19:19
PrzyszlyMakler: 4.2, 4.4 B 4.3 i 4.1 w ostatniej minucie egzaminu zmieniłem, ale już nie pamiętam na co.
12 maj 19:21
Jack: 9. 1. Der Dieb stahl dem Passagier den Geldbeutel und lief weg tak napisaliscie?
PrzyszlyMakler: Dałem dokładnie tak Jack.
Metis: 7. Winno być: von , lassen, schonsten, SpaB
12 maj 19:23
PrzyszlyMakler: 9.2 gute Noten bekam. 9.3 auf Situation zu nehmen 9.4 auf Geburtstagsparty einladen willst
Jack: lassen sich, to jakos tak w wymowie pasuje emotka
PrzyszlyMakler: Metis, a skąd wiesz? Nie ukrywam, że mnie to cieszy.
Metis: Sprawdziłem w oryginale emotka
12 maj 19:24
Jack: mnie zawsze ciekawi czy lepiej dac gute Noten bekam czy moze ...gute Noten bekommen hat
PrzyszlyMakler: 4.1 A dałem 4.3 C 4.2, 4.4 B
PrzyszlyMakler: Jack, na 99% oba rozwiązania są dobre.
12 maj 19:25
Metis: 4) mam: A) B) C) B) chyba
12 maj 19:25
PrzyszlyMakler: ale to 4.1 i 4.3 bardzo trudne były..Najśmieszniejsze zadanie 6. tekst na całą stronę A4 do którego są dwa pytania, pierwsze się odnosi do pierwszych 4 zdań, a drugie do ostatnich 2 XD
12 maj 19:26
Metis: 2) nie pamiętam , ale pasowało mi tam nawet W jednym było ze jest wiele wiecej obrazów itd i pasowało to ze nie wszystkie są wystawione.
12 maj 19:27
Metis: W 2) E mi nie pasowało nigdzie.
12 maj 19:30
PrzyszlyMakler: 2.1 A 2.2 E 2.3 C 2.4 D W tym pierwszym tyle pieprzenia o tym salvadorze dali i żadnych konkretow, ale wydawalo mi sie, ze tam bylo, ze mozna usylszec zabawne opowiescie z jego zycia A w tym drugim on tak pieprzyl o tych francuzach, neimcach wiec, wiedzialem, że to na pewno nie bedzie to B. Die Ausstellung zeigt die Charakterzüge verschiedener Nationen. bo zbyt oczywiste. Tam było, że ojciec niemiec matka francuzka, więc chyba wywodzi się z multi−kultorowej rodzinki
12 maj 19:30
Metis: 2.1 A mam tak samo 2.2 mam B 2.3 C 2.4 D
12 maj 19:32
PrzyszlyMakler: 2.4 byłem najmniej pewien, bo w ogóle nie zrozumiałem tego nagrania, ale w 2.2 wydawało mi się to zbyt oczywiste. Oni zawsze robią te nagrania tak, że to co oczywiste, to nie jest. XD A Metis, co dałeś w 3.2 To było dla mnie najtrudniejsze chyba.
12 maj 19:33
Metis: Mehrere kleine ruhige Sitzecken.
12 maj 19:34
PrzyszlyMakler: Ja też.
12 maj 19:35
PrzyszlyMakler: Nie jest źle, sporo sie pokrywa, więc wstydu raczej nie będzie.. Tyle ile ja się uczyłem tego niemca, to aż mi smutno jak pomyslę.. XD
Metis: Wydaje mi się to jest emotka mówił o WIFI, o spokoju , wygodzie itd,
Metis: Ja tez jestem zadowolony. Głównie z rozprawki. Dużo też rozumiałem z samych nagrań.
12 maj 19:36
Jack: jeden jedzyk rozszerzony mi starczyl ^^
12 maj 19:38
Jack: jezyk*
PrzyszlyMakler: Gdy podszedłem do mojej nauczycielki na koniec roku, że jej dziękuje za wszystko itd (złota kobieta) i jej powiedzialem, ze nie chce jej zawiesc, ale nie czuje się na 80%, to ona powiedziała, że mam pewne 80% XD. Szkoda mi najbardziej tego ostatniego zadania... ten przykład 3 i 4 jedna literka źle.. jak tam trzeba było wstawić rodzajnik to jestem w dupie. W przedostatnim w pierwszej luce na pewno będzie 'Name' ale to jest n−deklnation [o czym zapomnialem] i dałem samo 'Name', a powinno być 'Namen'emotka
Metis: Nie przejmuj się. Najważniejsza jest umiejętność. Na maturze możesz nie znać słówka. Za granicą bez problemu byś sobie poradził − to jest najwazniejsze.
12 maj 19:40
PrzyszlyMakler: Metis.. W rekrutacji na studia nie powiem, że przed maturą z matmy uczyłem się ciągów, granic, stycznych, wielomianow, logarytmów− które działy łacznie stanowiły 8% matury. Ich obchodzi wynik, tak samo z niemieckiego... Niestety.emotka
12 maj 19:41
Jack: pomozcie zdac ustny polskiemotka tumorou
12 maj 19:42
12 maj 19:44
Metis: Dlatego to jest głupota. Wczoraj na biologii pojawiły się 2 zadania z tematu człowieka. Znam dziewczyny, które mogą wypowiadać eseje na temat funkcjonowania człowieka, planowały pójść na medycynę dlatego też przykładały się najbardziej do tego działu. Na dostanie się na medycynę decydują ułamki %. Strasznie im współczuję. Na maturze pojawiły się zadania z jakiś roślin i % może im braknąć. Powinny wrócić egzaminy wstępne na uczelnie.
12 maj 19:46
PrzyszlyMakler: 4.1 4.3 pomieszałem... zmieniałem to,,,,,
12 maj 19:46
PrzyszlyMakler: Dzieci, macie nauczkę.. nigdy nie zmieniajcie zadań. Zmieniałem to w ostatniej minucie matury... Ale i tak jest dobrze. Tam neistety ten obszar do dopoczuynku, bo w transkrypcji nagran sie 'Sofa−Bereich'..
12 maj 19:51
Metis: Nie przejmuj się stary. Jakoś być musi. Ja też często zmieniałem.
12 maj 19:52
PrzyszlyMakler: Wszystkie zadania sprawdzone. 31/37 lub 30/37 w zależności od tego czy uznają 'bekam'. Zapomniałem o 'deine' i powienien byc rodzajnik 'die Situation'.
12 maj 20:16
Metis: Mówiłem, że ta zadania są bezsensu emotka
12 maj 20:39
PrzyszlyMakler: Może egzaminator przymknie oko..
12 maj 20:39
takion94: Dobrze, że ja miałem prezentacje na ustnym
12 maj 20:58
Jack: :(
12 maj 20:59
Jack: Moze eurowizja jako przyklad tekstu kultury?
12 maj 21:01
Jack: jakies przydatne zwroty na mature ustna z niem. ?
19 maj 17:41
Metis: Ich bin blau emotka
19 maj 18:05
Jack: ich zweifle nicht daran emotka
19 maj 18:12
Jack: @Metis Pamietasz moze jak to bylo, bo nigdzie nie moge znalezc. aufhaben −> czyli miec cos na glowie np. ich habe die Mütze auf anhaben −> po prostu miec cos na sobie... umhaben −> miec cos na szyi to jakos tak bylo i chyba bylo tego wiecej... pamietasz moze ?emotka Bo na pewno jestes lepszy z niemieckiego ode mnie emotka
19 maj 18:46