Rozwiąż nierówność trygonometryczną
Szybki ryc: 4(sin2x−cosx)≥1
Bardzo prosiłbym o pomoc gdyż nie mam zielonego pojęcia jak to zadanie zrobic
10 maj 23:09
Jack: sin2x = 1− cos2 x
Podstaw...
10 maj 23:11
Szybki ryc: Samą nierównosc umiem rozwiązać ale nie wiem skąd bierze się wynik xε<−π/3 + 2kπ, π/3 +2kπ >
Poprostu nie widzę tego na wykresie
10 maj 23:21
Jack: Pokaz jak rozwiazales ta nierownosc...albo sama koncowke.
10 maj 23:25
Szybki ryc: Postawiłem t za cosx
Wyszło mi t1=0,5 i t2=−1,5
Później tε(−1,5, 0,5) i tε<−1, 1> ⇔tε<−1, 0,5) t<0.5 i t≥−1
Tutaj się zatrzymałem
10 maj 23:35
Mila:
| | π | | π | |
x1= |
| +2kπ lub x2=2π− |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
11 maj 00:19