najwiekszy wspolny dzielnik
Anka: Suma dwóch liczb naturalnych dodatnich jest równa 84, a ich największy wspólny dzielnik jest
równy 12. Oblicz możliwie jak największy iloczyn takich liczb. Zakoduj cyfrę setek, dziesiątek
i jedności otrzymanego wyniku.
Ogólnie raczej wiem jak to rozwiązać. Nie wiem tylko jak zapisać to z wspólnym dzielnikiem...
10 maj 21:35
Mila:
12k+12m=84
k+m=7
10 maj 21:41
Anka: Kurczę, to źle myślałam... To jak potem obliczyc ten jak największy iloczyn?
10 maj 21:49
Jerzy:
k + m = 7
1 + 6 = 7
2 + 5 = 7
3 + 4 = 7
podstawiaj i sprawdź, kiedy iloczyn otrzymanych liczb x i y będzie największy
10 maj 21:51
Jerzy:
oczywiście: x = k*12 , y = m*12
10 maj 21:53
Jerzy:
Zresztą do rozwiązania dojdziesz również sprawdzając, który z iloczynów k*m jest największy
10 maj 21:57
Anka: Dziękuję bardzo, myślałam, ze to ma być jakies skomplikowane rozwiązanie, dużo obliczeń itp a
jednak proste rozwiązania są najlepsze
10 maj 22:11