geometria analityczna
felekpantofelek: Witam mam problem z takim zadaniem
k:2x−3y+5=0, m:2x−3y−1=0
c) wyznaczyć równanie okręgu stycznego do prostej m, którego środek jest punktem symetrycznym
względem prostej m do punktu należącego do prostej k
Czy byłby ktos w stanie narysowac graficznie jak to wyglada? Gdzie dokladnie jest prosta k i
prosta m. Bez zadnych obliczen. Nie moge zrozumiec polecenia tego podpunktu.
10 maj 20:37
Jerzy:
10 maj 20:46
Jerzy:
Widać,że promień okręgu jest równy odległości tych prostych
10 maj 20:48
Mila:
10 maj 20:48
Mila:
S=Sm(P)
10 maj 20:49
Jerzy:
A = S
m(B)
10 maj 20:50
felekpantofelek: Okej. O to mi dokladnie chodzilo. Dzieki wielkie
10 maj 20:50
Mila:
10 maj 21:03