Rozwinięcie funkcji w szereg
Benny: Dajmy na to mam funkcje f(x)=arctgx i chce ją rozwinąć w szereg potęgowy.
| | 1 | | 1 | |
Wiem, że |
| = |
| =∑(−1)nx2n i wystarczy scałkować, nie zapominając, że |
| | 1+x2 | | 1−(−x2) | |
działa to dla x∊(−1; 1). Jak to można inaczej rozwiązać?
10 maj 20:30
Benny:
10 maj 21:36
Saizou :
jeśli dobrze pamiętam to tak xd
w promieniu zbieżności można wszystko
10 maj 21:56
Benny: No tak, ale jak to inaczej rozwiązać

Jak wygląda rozwinięcie arctgx w szereg Maclaurina?
10 maj 21:58
Saizou :
liczb pochodne

do k+1 włącznie
pisz wzór na szereg Taylora o środku w zerze
+ oszacuj resztę (chociaż chyba to będzie zbędne)
10 maj 22:04
jc: Można pewnie zastosować twierdzenie Taylora ... to musi być trudne.
Tak jak piszesz jest przecież prosto i ładnie.
Przy okazji: szereg dla arctg x jest zbieżny dla x=1.
π/4 = arc tg 1 = 1 − 1/3 + 1/5 − 1/7 + ...
ale ile trzeba dodać, aby coś uzyskać.
10 maj 22:06
Saizou :
jc to chyba z tw. Abela jak dobrze pamiętam ? (zbieżność na brzegach)
10 maj 22:10
Benny: No właśnie nie przerabialiśmy żadnego przykładu z rozwinięciem w szereg Taylora i nie bardzo
wiem jak się tę resztę szacuje.
10 maj 22:11
jc: Saizou, dobrze pamiętasz.
Pochodne (do tw. Taylora).
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )(n) = |
| ( |
| − |
| )(n)= |
| | 1+x2 | | 2i | | x−i | | x+i | |
| n! (−1)n | | 1 | | 1 | |
| ( |
| − |
| ) |
| 2i | | (x−i)n+1 | | (x+i)n+1 | |
Dla x=0 i parzystych n mamy zero.
Dla x =0 i n =2k+1 mamy (−1)
k(2k+1)!
czy jakoś tak ... no i jeszcze oszcowanie reszty.
10 maj 22:20
Metis: jc jesteś wykładowcą na uczelni?
10 maj 22:53
jc: Już chyba kiedyś pytałeś
10 maj 22:56
Metis: Ale nie odpowiedziałeś

albo przeoczyłem odpowiedź
10 maj 23:03