pytanie
Metis: Czy to prawda, że w tym roku maturę rozszerzoną z matematyki pisało o 25 tys. więcej osób, niż
w ubiegłych latach?
10 maj 20:27
Benny: Sporo, skąd taka informacja?
10 maj 20:30
Metis: Cześć Benny
Ktoś podał taką informacje w poście maturalnym.
10 maj 20:32
mats: Technika pisały w nowej formie więc musiały wziąć jakiś przedmiot maturalny. Pewnie najczęściej
wybierany to angielski i matematyka.
10 maj 20:35
Metis: Ech
10 maj 20:37
Mila:
Tak, wyjątkowo dużo maturzystów pisało R z matematyki.
Około 75tys., to podobno rekordowa liczba uczniów.
Angielski, geografia, matematyka .
10 maj 20:38
mats: Ale nie ma się co martwić. Technika raczej nie zawyżą wyników z majcy rozszerzonej. Duża część
nie ma wysokiego poziomu
10 maj 20:40
Mila:
Metis, przestań się martwić. Ucz się do ustnych egzaminów.
Kiedy masz ?
10 maj 20:42
GIGANT: "Teoretycznie" pisało. U mnie ludzie wychodzili po jednej, półtorej godziny. przed 11 zostały
na sali tylko dwie osoby w tym ja. Raczej nie ma powodów do obaw, mój kolega wybrał
rozszerzoną matematyke tylko dlatego, że miał w porządku nauczyciela
10 maj 20:42
Metis: Milu martwiłem się przed maturą. Teraz już tylko rozpacz. Przyszłość już nie stoi przede
mną otworem
Wszystko popsułem. Nawet nie wiem już teraz ani czy progi spadną, a jeśli nawet spadną to czy
tak, że wejdę.
W czwartek mam jeszcze niemiecki pisemny.
Ustne 19 / 23 , ale nimi się nie przejmuję.
10 maj 20:46
Jack: ja sie przejmuje ustnym polskim, bo duza szansa ze nie zdam...a wtedy kto by sie przejmowal
matma skoro sie matury nie zdalo... ehhh
powodzenia w czwartek na niemcu
10 maj 20:51
Mila:
Naprawdę przesadzasz, wszystko ułoży się i szkoda zdrowia.
Zdaj resztę, a potem przygotujesz się do studiów, najpierw rekrutacja w lipcu,
jeżeli nie będzie Ci pasować, to jest jeszcze dodatkowa rekrutacja w drugim terminie.
Niech Ci Mama wyleje trochę zimnej wody na głowę i ostudzi emocje.
Zabierz się za niemiecki.
10 maj 20:54
Benny: Dokładnie jak nie pierwszy to drugi termin, będzie dobrze
10 maj 20:58
Mila:
Następny, co nie wierzy w siebie. Czytaj Jack lektury i opracowania.Będzie dobrze,
nauczyciele wcale nie chcą oblewać , przecież Was znają, ocenili Was pozytywnie, to zdacie.
10 maj 20:59
Mila:
I nie wchodzić tu przed niemieckim tylko uczyć się.
Trzymam kciuki.
10 maj 21:00
Lewy: Czyli nie tylko ja rozpaczam z matmy roz ? podstawa tak prosta była 96−98% ,a jak z roz bede
mial 40 % to będzie dobrze
ehh szkoda gadać na próbnych miałem 70 % co mi nauczycielka mówiła ,że próbne zawsze są
trudniejsze tyle arkuszy rozwiązanych na marne
Ciekawe czy teraz dostane sie na politechnike z takim wynikiem z rozszerzenia . Czy ta matura
naprawdę była trudniejsza niż z wcześniejszych lat czy to takie nasze odczucie ?
10 maj 21:03
Qulka: nie była trudniejsza
10 maj 21:03
Metis: Dziękuje
Milu .
Benny na czym polega druga rekrutacja?
10 maj 21:05
kyrtap: Metis weź ogarnij się i nie przeżywaj bo przypominasz mnie 3 lata temu, też się tak
przejmowałem a tak naprawdę nie ma czym, dziekani są spoko więc, jeśli będziesz chciał zmienić
kierunek, to nie widzę problemu, na polibudzie we Wro nie ma kosmicznych progów, a zapewne nie
spieprzyłeś tej matury tak bardzo lub poszło Ci całkiem nieźle, tylko tak Ci się wydaje więc
głowa do góry, na studiach serio nikt nie zagląda ci w wyniki z matur, wystarczy że będziesz
uczył się a wszystko osiągniesz
10 maj 21:07
Krystian : Z tym że technika prezentują niski poziom to się nie zgodzę. Kilku kolegów sprawdzajac odp z
rozsz spodziewa się wyników w granicy 90−100%
10 maj 21:10
Benny: Dokładnie to nie wiem, ale jest tak, że jest określona liczba osób na dany kierunek i bodajże
od ostatniej osoby są ustalane progi. Zazwyczaj ludzie składają na parę kierunków i później
wybierają sobie jakiś i wtedy liczba osób jest mniejsza niż być powinna, progi są zmniejszane
i rozpoczyna się drugi nabór. U mnie w grupie jest chyba ktoś taki, mógłbym się dowiedzieć jak
to jest, jeśli chcesz.
10 maj 21:10
kyrtap: cieszcie się po maturach tym wolnym bo później się zacznie jazda studia, a później jeszcze
gorzej dziewczyna , później żona a na końcu dzieci , więc czerpcie z życia póki możecie
10 maj 21:12
Lewy: kyrtap orientujesz sie może jak to wygląda na Polibudzie śląskiej? interesuje mnie mechanika i
budowa maszyn lub Automatyka i robotyka
może naprawie swój błąd fizyką
10 maj 21:12
kyrtap: nie wiem bo nie studiuje na Śląskiej, ale wiem że na Polibudzie Wrocławskiej nie trzeba mieć
wyników, żeby studiować co się chce, oczywiście pomijam architekturę bo tam jeszcze trzeba
zdawać rysunek
10 maj 21:15
kyrtap: wygórowanych wyników *
10 maj 21:17
Lewy: Sorry ,że tak wypytuje ale nie mam z kim o tym pogadać
10 maj 21:17
kyrtap: a ile obstawiasz z matmy ?
10 maj 21:18
Lewy: podstawa 98 lub 96 bo 1pkt jestem niepewny a roz 40 % w sumie to nie wiem ale zle mi poszło
10 maj 21:21
jestemgłupi: W tym roku pisało dużo ludzi, u mnie wychodzili po pół godzinie, stukali i pukali, nie można
było myśleć spokojnie. CKE sobie to źle obmyśliło.
10 maj 21:22
Metis:
kyrtap na nic się nie dostanę na PWr.
Benny dzięki, ale na razie o tym poczytam, mam jeszcze trochę czasu.
10 maj 21:23
Benny: Ile obstawiasz podstawę i rozszerzenie?
10 maj 21:25
Lech Roch: Metis zachowujesz sie jak baba. Dorosnij chlopie, obys tylko takie problemy mial w zyciu
10 maj 21:27
Metis: W najgorszych przypadkach podstawę 88%, rozszerzenie 50 %. Nie chce się potem bardziej
rozczarować.
10 maj 21:29
Lewy: Metis ja po próbnych poszedłem poplakany do domu ze z roz mam 20 % a jak podawali wyniki 70%
także ja jeszcze mam nadzieje
10 maj 21:31
jestemgłupi: dla kogoś kto ma wymarzone studia taka matura to może być problem
10 maj 21:31
kyrtap: to widzę tak napisałeś jak ja
też płakałem, przeżywałem a niepotrzebnie, nawet jak
dostaniesz się na taki kierunek z którego będziesz chciał zrezygnować to z przeniesieniem nie
widzę problemu, dziekani są w porządku, tym bardziej, że dużo ludzi przenosi się na inny
kierunek, albo rezygnują, nie myśl nawet o zostaniu w domu na rok bo to jest strata czasu
kompletnie a trzeba się rozwijać
10 maj 21:35
Lukas:
Juwe juwenalia !
Pozdrawiają studenci
10 maj 21:39
Metis: Będę to poprawiał za rok
10 maj 21:40
kyrtap: Metis tylko spróbuj
10 maj 21:41
Qqq: przezywacie, to nie tylko wam zle poszla
srednia wynikow na pewno pojdzie w dol, progi na
wiekszosci uczelniach tez
10 maj 21:42
bezendu:
Nic nie pójdzie, głupie gadanie !
Na mój kierunek w tamtym roku podskoczyły od 60 punktów, na inne kierunki też.
10 maj 21:44
kyrtap: bezendu na Twoim nie są wysokie te progi
10 maj 21:49
kyrtap: tak jak i na moim XD
10 maj 21:49
bezendu:
Ja nie mówię, że od 60, ale o 60 podskoczyły
10 maj 21:54
bezendu:
A dwa nie problem się dostać, gorzej utrzymać
10 maj 21:54
df: jezeli sie ktos wybiera na jakis kierunek, ktory jest w scislej czolowce pod wazgledme poziomu
w kraju, to nie ma szans, zeby progi sie obnizyly. zawsze znajdzie sie te 100 osob na
kierunek, ktore zdaly wszystko idealnie. slabsze uczelnie obniza prog, ale te najlepsze nie.
tak to niestety wyglada
11 maj 00:09
Bolek amato: kyrtap co studiujesz na PW? Polecasz jakies przyszlosciowe kierunki (oprocz infy) tam ?
11 maj 00:40
Bolek amato: bezendu Ty też moze polecasz jakiś ciekawy kierunek we Wrocku ?
11 maj 01:14
kyrtap: ja nie studiuje na PW tylko PWr
11 maj 01:15
mats: Krystian, bo pewnie jesteś po jakimś topowym technikum typu łączność w Krakowie czy co tam
jeszcze jest. Ale w większości techników nie ma takiego poziomu matematyki jak w liceum bo po
prostu jest jej mniej żeby zmieścić zawodowe przedmioty.
11 maj 07:38
Bolek amato: Tak dokładnie PWr miałem na myśli
11 maj 10:23
bezendu:
Hmm polecam elektronikę/automatykę i robotykę
11 maj 12:02
Benny: Wysokie progi tam macie? U Nas ciężko się dostać.
11 maj 12:28
Bolek amato: A na jakich wydziałach ?
11 maj 12:29
bezendu:
Wydział elektroniki
AiR można studiować jeszcze na mechanicznym i elektrycznym ale mniej programowanie wtedy a
więcej elektryki/mechaniki
Teraz wszystko jest związane z programowaniem więc polecam wybrać wydział w4
11 maj 12:47
Bolek amato: dzięki
11 maj 12:58
wmboczek: Co do liczby zdających to efekt "przymusu" wybrania czegoś. Te osoby nie zawyżą poziomu.
A progi na kierunki dopasują do poziomu matury i 40% to wcale nie musi być mało w skali kraju.
11 maj 14:42
Metis: wmboczek nawet nie wiesz jak chciałbym, abyś miał rację
11 maj 14:50
Pawlo392: Metis powiedz gdzie chciałbyś studiować.?
11 maj 16:54
Pawlo392: Metis, nie wiem czy to cie pocieszy ale : powiem nieskromnie, jestem najlepszy z matmy w moim
technikum. Liczyłem, na 90+, straciłem trochę zdrowia. Uzyskałem pewne 52%. Może będzie 60,
zależy jak ocenia moja nieumiejętność czytania. W większości techników musieli wybrać coś
rozszerzonego. Tak było u mnie, bo w moim zawodzie rozszerzenie było w programie. Zdawało
może 20 ze mną, z czego po mnie wynik to może z 20% maks
11 maj 17:00
mats: To trochę lipne to technikum. U mnie rok temu przez przymusu z samej mojej klasy rozszerzenie
zdawało +/− 15 osób. Z tego >80% miało 6 osób bodajże.
11 maj 21:06
pomaturach: myslicie, ze na MEiLu progi spadna w tym roku czy ni ma szans? Konkretnie na lotnictwie. W
sumie otwiera sie w tym roku rowniez lotnictwo w Poznaniu, moze czesc osob tam pojdzie
11 maj 21:48
Pawlo392: Nie lipne technikum, lipne podejście uczniów.
12 maj 12:22