monia: oblicz obwod prostokata ktorego przekatne maja dl 6 cm iprzecinaj sie pod katem 60 stopni
3 lis 18:05
nuka:
poniewaz przekątne w prostokacie sa równe i dziela sie na połowy
(narysuj sysunek)
więc
trójkąt w którym jest ten kąt 60 stopni jest trójkatem równobocznym
(bo ma dwa boki równe i kąt miedzy nimi 60 stopni )
czyli bok b = 1/2*6 = 3 cm
czyli szerokość prostokata już znasz b=3 cm
z tw. Pitagorasa obliczysz bok a czyli długość prostokąta
a kw +b kw = d kw
akw = dkw - bkw
akw = 6*6 - 3*3
akw = 36 - 9
akw = 25
a=5 cm
podsaw do wzoru na obwód i już masz wynik

2a + 2b= oblicz już sam
3 lis 18:42
Michu: 36-9%3D27 a nie 25
3 lis 18:55
Michu: 36-9=27 a nie 25

Znów jakieś dziwne znaki. Sorki!
3 lis 18:56
nuka: soryyy Faktycznie pomyłka
3 lis 19:27
nuka:
a =3V3 cm tak Michu

3 lis 19:29