Wielomiany
Krzysiek: Przedstaw jako sume lub roznice kwadratow dwóch wyrazen
a) a2+2ab+b2−x2
) 4m2+x2−4x+4
c) 16x2−y2+10y−25
d) a2+4a+4+b2−2b+1
e) x2+2x+1−9a2−6a−1
f) x2−y2+2x−12y+1−36
g) a2+b2−6a+8b+25
h) a2−b2−2a+4b−3
i) x2−y2+2x−2y
j) x2+y2+10x+4y−29
k) a2+b2−x2−y2−2ab+2xy
a) (a+b)2−x2
b) 4m2+(x−2)2
c) 16x2−(y−5)2
d) (a+2)2+(b−1)2
e) (x+1)2−(3a+1)2
f) x2+2x+1−y2−12y−36= (x+1)2−(y+6)2
g) nie wiem
h) nie wiem
i) nie wiem
j) nie weim
k)(a−b)2−(x−y)2
10 maj 18:21
===:
g)
a2−6a+9+b2+8b+16=(a−3)2+(b+4)2
10 maj 19:15
===:
i)
(x+1)2−(y+1)2
10 maj 19:26
===:
pozostałe analogicznie
10 maj 19:29
Mila:
h) a2−b2−2a+4b−3 =
=a2−2a+1−1 −b2+4b−3=
=(a−1)2−(b2−4b+4)=
=(a−1)2−(b−2)2
j) x2+y2+10x+4y−29=
nie było ( +29)?
10 maj 20:20
Krzysiek: dziekuje
Milu jest (−29)
11 maj 18:10
Mila:
j) x2+y2+10x+4y−29=
=(x2+10x+25)−25+y2+4y−29=
=(x+5)2+(y2+4y+4)−4−25−29=
=(x+5)2+(y+2)2−58= i tyle
Natomiast w przypadku:
x2+y2+10x+4y+29=
=(x2+10x+25)−25+y2+4y+29=
=(x+5)2+(y2+4y+4)=
=(x+5)2+(y+2)2
11 maj 20:02
6latek: dziekuje
11 maj 20:02
Mila:
Ale mnie zmyliłeś. Skąd te zadanka?
11 maj 20:33
Krzysiek: Dobry wieczor
Milu
Algebra do 2 klasy liceum ogolnoksztalcacego A Ehrenfeucht i O Stande (1987r
Będę tez wstawial zdania z Anusiaka ale jakos on jest czasami dla mnie za ciezki
11 maj 20:38
Mila:
No tak, ja wiem co trzeba opuścić, ale Tobie trudno to ocenić.
Z czasem będziesz wiedział, co można później zrobić.
11 maj 20:46