pomoc
Riki:
Dane są liczby: A= log
3 3
4√3 , B narysowałam ( logarytm jest w potędze ) , C= log
81 9 ,
D= log
27 81. Największą spośród liczb jest ? Obliczyłam , że a =1,5 , c=0,5 , d= 1
13
. Nie potrafie obliczyc B ? ktoś pomoże i od razu sprawdzi czy dobrze mam A, C i D ?
10 maj 17:41
10 maj 17:43
6latek: alogab= b
==============
10 maj 17:44
Janek191:
a = log3 34√3 = log3 3*30,25 = log3 31,25 = 1,25
10 maj 17:45
Janek191:
c = log
81 9 = 0,5
| 1 | | 1 | | 4 | |
d = log27 81 = log33 34 = |
| log 3 34 = |
| *4 = |
| |
| 3 | | 3 | | 3 | |
10 maj 17:47
Ralf: alogab = b czyli podstawiajac do tego odpowiednie liczby b=2/3
Liczba A =5/4
10 maj 17:49
Riki: dziękuję za pomoc
10 maj 17:52