matura
***: Zrobi ktoś to ostatnie zadanie z matury rozszerzonej z matematyki? Z góry dzięki
10 maj 16:24
Metis:

| | 1 | |
Parabola o równaniu y=2− |
| x2 przecina oś Ox układu współrzędnych w punktach |
| | 2 | |
A =(−2,0) i B = (2,0). Rozpatrujemy wszystkie trapezy równoramienne ABCD, których
dłuższą podstawą jest odcinek AB, a końce C i D krótszej podstawy leżą na paraboli.
Wyznacz pole trapezu ABCD w zależności od pierwszej współrzędnej wierzchołka C. Oblicz
współrzędne wierzchołka C tego z rozpatrywanych trapezów, którego pole jest największe.
Niech C=(x
c , y
c)
|AB|=4
|CD|=2x
c
h=y
c
Widzi się ,że x
c∊(0,2)
| | 1 | |
Wiemy, że C należy do paraboli o równaniu y=2− |
| x2, więc : |
| | 2 | |
| | 4+2xc | | 1 | |
P(xc)= |
| *(2− |
| xc2 ) |
| | 2 | | 2 | |
Szukamy min.
| | 3 | |
P'(xc)=0 ⇔ − |
| xc2−2xc+2=0 |
| | 2 | |
√Δ=4
x
c1 nie należy do (0,2)
| | 2 | |
Badamy P'(xc)>0 i P'(xc)<0 i wnioskujemy, że w xc= |
| mamy maksimum. |
| | 3 | |
10 maj 16:47
Metis: *Szukamy maks.
10 maj 16:47
===:
a co w nim trudnego
Dłuższa podstawa 4
Krótsza 2|x
c|
Wysokość f(x
c)
Wzór na pole trapezu
Badanie funkcji ...
10 maj 16:49
Mila:
Oś y jest osią symetrii trapezu.
Rozważamy przypadek gdy x∊(0,2).
10 maj 16:58
hehe: mila, proszę zajrzyj do mnie
10 maj 17:00
pultasek: czemu x∊(0,2)


?
18 lut 13:23
ite: Punkt C został tak wybrany, że należy do pierwszej ćwiartki ukł.współrzędnych i leży na
paraboli ("przesuwa się") po niej.
Warunek Metisa "widzi się" wynika stąd, że pierwsza współrzędna punktu C musi się zawierać
między pierwszymi współrzędnymi osi OY i pkt B.
18 lut 13:58