badanie monotonicznosci
123456:
badanie monotonicznosci
prosze o podanie
Dziedzinę.
Miejsca zerowe.
Punkt przecięcia z osią Oy.
Granice na krańcach dziedziny.
Asymptoty.
Przedziały monotoniczności.
Ekstrema.
Przedziały wklęsłości i wypukłości.
Punkty przegięcia.
10 maj 13:34
Jerzy:
Tylko pomoc, gotowców nie ma.
10 maj 13:37
Jack: no dziedzine i miejsca zerowe to chyba wiesz...
10 maj 14:13
Janek191:
Nawet funkcji nie umie zapisać po ludzku
10 maj 16:10
Janek191:
| | 0 + 3 | | 3 | |
c) f(0) = |
| = |
| |
| | 02 + 2 | | 2 | |
============
10 maj 16:11
Janek191:
więc
lim f(x) = 0
x→+
∞
lim f(x) = 0
x→ −
∞
10 maj 16:14
Janek191:
e) Asymptota pozioma
y = 0
10 maj 16:14
Janek191:
f) Oblicz pochodną
10 maj 16:15
dsd: f(x)=x+3x2+2
Df=R
Brak asymptot pionowych.
f'(x)=−x2+6x+2(x2+2)2
−x2+6x+2=0
x1=−3−√11
x2=−3+√11
f(−3−√11)=√−11−6√11+22
f(−3+√11)=√116√11+22
f(x)''=−2x+6(x2+2)4
−2x+6=0
x=−3
10 maj 18:37