a
nick: Wyznaczyc szereg Taylora rzedu 6 z reszta w postaci Lagrange’a dla x0 = 0
f(x)=sinx
2
nie do konca rozumiem jak to sie robi, potrafie zacząć tylko, ale co dalej? Nie pamietam nawet
na co zamienic to rn
http://imgur.com/rKYJxhp
mam jakies wzory na tego langrange ale strasznie niewyraznie napisane i i tak nie rozumiem : (
10 maj 12:57
Jerzy:
Na razie, to źle liczysz pochodne
10 maj 12:58
nick: a ok bo to na szybko zrobilem, bo chodzi mi bardziej o wytlumaczenie dalszego toku rozumowania
10 maj 13:01
nick: zaraz policze dobrze
10 maj 13:04
10 maj 13:06
nick: | | 4x3 | | 4x5 | |
a f(x) = 2x− |
| + |
| + RN |
| | 3 | | 15 | |
10 maj 13:10
Jerzy:
OK.
10 maj 13:24
nick: i co dalej? jak to zrobic w postaci lagrange?
10 maj 13:26
nick: Wie ktos : ( ?
10 maj 14:56
10 maj 15:01
nick: I co z tym? Trzeba to dopisac za moje rn i to juz wszystko?
10 maj 15:13
Jerzy:
Tak , to tzw reszta w postaci Lagrange'a ( z dokładnością do c(x) ) , tylko oczywiście
w liczniku wstawiasz siódmą pochodną sinx2
10 maj 15:18
nick: Dziękuje bardzo już rozumiem!
10 maj 15:25