geometria przestrzenna
ppp: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym
suma długości jego krawędzi jest równa 68 cm,
a pole powierzchni całkowitej 190 cm2.Oblicz
długość krawędzi graniastosłupa.
10 maj 12:16
Jack:

Rysunek to podstawa. Na maturze za sam rysunek jest chyba jakis punkt
10 maj 12:19
Jack: Wszystkich krawedzi 8a + 4h = 68
Pc = 2a2 + 4ah = 190
z pierwszego rownania
8a + 4h = 68 // : 4
2a + h = 17 −>> h = 17 − 2a
z drugiego
2a2 + 4ah = 190
a2 + 2ah = 95
a2 + 2a(17−2a) = 95
a2 + 34a − 4a2 = 95
−3a2 +34a − 95 = 0
delta...
10 maj 12:24
ppp: Δ=342−4*(−3)*(−95)=1156−1140=16
√Δ=4
10 maj 12:32
ppp: x1=5
x2=193
10 maj 12:36
ppp: I co dalej?
10 maj 12:41
Janek191:
a = 5, więc h = 17 − 2*5 = 7
lub
| | 1 | | 2 | | 1 | |
a = 6 |
| , więc h = 17 − 12 |
| = 4 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Odp. a = 5, h = 7
lub
10 maj 12:46