10 maj 11:50
sew: Funkcje są ciągłe więc można przejść z granicą do środka.
10 maj 11:53
nick: to znaczy?
10 maj 11:54
sew: Policzyć granicę jednej i drugiej. Mamy wówczas symbol nieoznaczony ''0/0'' więc możemy
zastosować regułę de l'Hospitala
10 maj 11:54
sew: Liczymy pochodną góry i pochodną dołu przy tej samej granicy cały czas i analizujemy co się
dzieje.
10 maj 11:55
nick: tak tylko czy nie da sie uproscic na poczatku? bo te hospitale nie wychodza za fajne a wynik ma
wyjsc 1
10 maj 12:00
wredulus_pospolitus:
nie ... nie da się nic 'uprościć' na początku
jest to typowa granica na rozwiązywanie 'hospitalem'
10 maj 12:06
wredulus_pospolitus:
to pokaż jakie Ci wyszły te pochodne:
| | x+1 | |
(sin ( |
| ) )' =  |
| | x2+3 | |
| | x+3 | |
(ln (1 + |
| ) )' =  |
| | x2+7 | |
10 maj 12:08
jc:
| | x+1 | | x+3 | | h(x) | |
h(x)= |
| →0, g(x)= |
| → 0, |
| →1 |
| | x2+3 | | x2+7 | | g(x) | |
| | sin h(x) | | g(x) | | h(x) | |
f(x)= |
| * |
| * |
| → 1 |
| | h(x) | | ln(1+ g(x)) | | g(x) | |
bo każda z trzech granic = 1
10 maj 12:11
wredulus_pospolitus:
jc ... tyle że nasz student musiałby wykazać, że:
| | g(x) | |
limg(x) −> 0 |
| = 1 |
| | ln (1+g(x)) | |
ale pomijając to (co jest banalnie proste do udowodnienia) to bardzo fajne podejście do tej
granicy
10 maj 12:15
nick: czy sinx/x =1 nie byl przypadkiem tylko w granicy do 0?
10 maj 12:15
nick: bo cala ta granica jest do nieskonczonsci ; /
10 maj 12:17
nick: aa dobra chyba czaje, wlasnie cos takiego nam pokazywal prowadzacy, tylko jak z tym ln wlasnie
10 maj 12:18
jc:
h(x) → 0, dlatego [sin h(x)] / h(x) →1
g(x) → 0, dlatego [ln(1+g(x)) ] / g(x) →1
Od biedy można brzydko (Hospital):
| | ln(1+t) | | 1 | |
limt→0 |
| = limt→0 |
| = 1 |
| | t | | 1+t | |
10 maj 12:24
jc:
idąc do zera po drodze 1/n mamy
| ln (1+1/n) | |
| = n ln(1+1/n) = ln(1+1/n)n →ln e = 1 |
| 1/n | |
No, ale mamy
∞ wiele ciągów zbieznych do zera (o wartościach ≠0).
10 maj 12:26
nick: dzięki wielkie
10 maj 12:31
Mariusz:
jc a jak policzysz pochodną logarytmu ?
Hospital odpada bo granica którą trzeba policzyć pojawia się podczas liczenia pochodnej
10 maj 13:26
nick: dlaczego nie?
(lnx) ' = 1/x
(ln(1+t))'= 1/1+t * 1
10 maj 13:28
Mariusz:
| | ln(x+Δx)−ln(x) | |
limΔx→0 |
| = |
| | Δx | |
10 maj 13:36
Mariusz:
Nick zachęcam cię abyś pochodne potrzebne do reguły de l'Hôpitala
liczył z użyciem granic
Łatwiej będzie ci sprawdzić czy nie ma przeciwwskazań do jej stosowania
10 maj 13:44
Mariusz:
* chyba jednak de l'Hospital powinno się pisać
10 maj 13:46
jc: Mariusz, można tak, jak pokazujesz, podoby rachunek przedstawiłem.
Jednak wymaga on uściślenia, które jest nieco kłopotliwe, choć elementarne.
Wydaje się, że prościej jest zdefiniować logarytm wzorem
Wtedy pochodna jest oczywista, podobnie jak własność logarytmu: ln(ab) = ln(a) + ln(b).
10 maj 14:09