rownanie plaszczyzny stycznej i prostej normalnej
l: napisac rownanie płaszczyzny stycznej i prostej normalnej do powierzchni 4x2+y2−z2=9 w
punkcie (1,3,−2)
10 maj 11:04
Jerzy:
Policz pochodne cząstkowe i podstaw do wzoru na płaszczyznę styczną
10 maj 11:50
l: plaszczyzna styczna: 4x+3y+2z−9=0

?
mam problem z prosta normalna, ale czy bedzie to: 5x+6y=0 ?
10 maj 11:58
Jerzy:
Źle .... pokaż pochodne cząstkowe
10 maj 12:07
luki: fx=8x,
fy=2y,
fz=−2z
10 maj 12:09
Jerzy:
OK...teraz ich wsrtość w podanym punkcie
10 maj 12:12
luki: 8
6
4
10 maj 12:13
Jerzy:
No to masz równanie płaszczyzny: 8(x − 1) + 6(y − 3) + 4( z + 2) = 0
10 maj 12:15
luki: I DALEJ 8(x−1)+6(y−3)+4(z−2)=0
10 maj 12:15
luki: racja..z+2 i wychodzi 4x+3y+2z−9=0
10 maj 12:16
Jack: @Jerzy − co to za wzorek?
10 maj 12:16
Jerzy:
Wzór na styczną do powierzchi w punkcie
@luki .... miałaś/eś dobrze na początku, ja nie przeliczyłem, tylko spojrzałem na
współczynniki
10 maj 12:19
luki: okej, a jak wyliczyć prostą normalną?
10 maj 12:20
Jerzy:
wektor normalny płaszczyzny jest wektorem kierunkowym szukanej prostej
i masz punkt , więc gdzie problem ?
10 maj 12:22
Jack: nie pamietam zebym to mial w liceum...hmm
10 maj 12:27
luki: czyli (4,3,2)+(1,3,−2) = 5x+6y=0?
10 maj 12:27
Benny: @Jack a czemu miałoby to być w liceum?
10 maj 12:31
Jerzy:
| x −1 | | y − 3 | | x + 2 | |
| = |
| = |
| |
| 8 | | 6 | | 4 | |
10 maj 12:35
Jack: @Benny a czemu by nie? pochodne byly...czastkowe wynikaja ze zwyklej...
na poczatku myslalem ze to material LO, tylko pierwszy raz takie rownania widzialem
10 maj 12:36
luki: pierwszy rok studiów, dzieki za pomoc
10 maj 12:40
luki: Jerzy− czy rownanie prostej normalnej zostawiamy w takiej postaci?
10 maj 19:16
Jerzy:
W treści zadania nie podanopostaci,a więc tak
10 maj 19:24
Jerzy:
Lub możesz podać postać parametryczną
10 maj 19:26
luki: dzieki
11 maj 10:38