matematykaszkolna.pl
Ważne pytanie mat: Czy średnica okręgu opisanego na dowolnym czworokącie musi leżeć na jego osi symetrii
10 maj 10:46
10 maj 10:55
mat: No tak ale czy mimo wszystko nie jest tak ze jeśli czworokąt jest w wpisany w okrąg to średnica tego okręgu leży na jego osi symetrii ? Nie zaprzecza to przecież istnieniu sumie tych katów
10 maj 11:07
Jerzy: Narysuj okrąg...wpiszesz w niego dowolny czworokąt,ale nie odwrotnie
10 maj 11:20
wredulus_pospolitus: mat, po pierwsze: źle zadane pytanie po drugie: istnieją takie czworokąty, które NIE POSIADAJĄ osi symetrii ... dla nich nie będzie istniała taka średnica okręgu opisanego na tym czworokącie, aby ów średnica była jednocześnie osią symetrii czworokąta (bo ten takowej nie posiada)
10 maj 11:25
wredulus_pospolitus: jednak prawdą jest, że JEŻELI czworokąt POSIADA jakąś oś symetrii, to istnieje średnica okręgu opisanego na tym czworokącie, która zawarta jest w tejże osi symetrii
10 maj 11:26
mat: Bo chodzi mi o to że na maturze wczorajszej była podana równanie prostej która jest jedyna średnica czworokąta wpisanego w okrąg, i ja dałem komentarz ze średnica okręgu musi leżeć na osi symetrii czworokąta wpisanego w okrąg i zastanawiam sie czy mi to zaliczą.
10 maj 11:39
mat: * jedyna osią symetrii nie średnicą
10 maj 11:40
Ralf: W tym zadaniu to prawda, bo z własności czworokata wpisanego w okrąg te katy przeciwlegle były proste, więc srednica była na środku odcinka AC. Może zalicza, zależy od egzaminatora
10 maj 17:42
mat: Napisałem taki komentarz w tym zadaniu : Srednica okręgu musi leżec na osi symetrii czworokąta wpisanego w okrąg. Trochę na czuje, ale jak mi pisał @wreduluspospolitus to musi być tak średnica w tym czworokącie, która będzie leżeć na tej prostej co ta oś symetrii. Więc w sumie to nie mają się chyba do czego przyczepić.
10 maj 17:47