przestrzeń zupełna
stuent: Pokaż przestrzenią zupełną jest X=R− {0},d(x,y)=|ln |x|−ln |y||+|sgn x−sgn y|.
9 maj 23:21
topologia : Najlepiej na samym początku odpowiedzieć sobie na pytanie kiedy przestrzeń jest zupełna, a
później krok po kroku spełniać poszczególne warunki
10 maj 10:09
stuent: Wiem że jest przestrzenią zupełną gdy każdy ciąg spełniający warunek Cauchy’ego
jest ciągiem zbieżnym. Ale nie wiem jak to pokazać
11 maj 08:43
jc: Pokaż, że każdy ciąg Caychego w Twojej przestrzni od pewnego miejsca leży po jednej
lub po drugiej stronie zera. A potem próbuj dalej.
Jesli x, y > 0, to d(x,y) = | ln x − ln y |
11 maj 09:34