matematykaszkolna.pl
#zrodla PrzyszlyMakler: Witam! Jak już pewnie wszyscy na forum wiedzą, że zdupcyłem maturę, to powtórzę! emotka A tak na poważnie, prawdziwą intencją pisania tego tematu jest prośba o książki. Tak, np. wczoraj chciałem sobie przed maturą policzyć jakąś granicę, to nie miałem skąd. Ponieważ poprawiam maturę, chcę Was wszystkich poprosić o polecenie wartych do przerobienia zbiorów zadań pod nową podstawę. Nie chcę żadnych staroci typu Kiełbasa. Proszę Was, drodzy Maturzyści i nie tylko o wypisanie Waszym zdaniem źródeł, które Wam pomogły w uzyskaniu wyniku lepszego od mojego [dużo Wam nie trzeba było ] Reasumując! Z czego warto się uczyć pod nową maturę: 1. zadania.info 2. matematyka.pisz + forum Proszę o podawanie ; )
9 maj 21:35
Ralf: Zbiór zadań z cke dostępny na ich stronie.
9 maj 21:39
Ralf: Matematyka 2 wydawnictwo Nowa era Wojciecha babianskiego to praktycznie prawie cała teoria i zadania do niej do programu
9 maj 21:41
YushokU: seria z nowej ery "Teraz Matura" − arkusze+zadania Aksjomat rozszerzony zarówno zbiorek jak i arkusze do ogarnięcia geometrii − zadania CKE od pana Wojciecha Guzickiego Informator od CKE i materiały do nowej podstawy fajne są matury właśnie publikowane na zadania.info od +− końca lutego co tydzień w sobotę, co prawda nieco trudniejsze od majowej, no ale w końcu jeśli chce się skakać stale na 5m to trzeba zacząć trenować na 6 emotka To są moje typy na nową maturę, ale ja ją zdawałem rok temu, także może coś fajnego wyszło od tego czasu emotka BTW. Proszę nie obrażać Kiełbasy, porządne przerobienie tego zbioru raczej gwarantuje sukces na maturze
9 maj 21:48
6latek: Ty chcesz zdawać za rok ? tak ? czy może w sierpniu ? jeśli za rok to jednak polece CI staroc Aniela Ehrenfeucht, Olga Stande Algebra Zbior zadań z matematyki elementarnej ( jeśli kupisz to patrz żeby było po 1973 r bo z 1973 r jest dużo wychwyconych bledow . Spokojnie je sobie poprawisz w książce jeśli jednak nie chcesz poprawiac to wydanie np. 1975r (mam je
9 maj 21:49
Riw: Ja polecam vademecum Teraz Matura z Nowej ery. To nie same zadania, bo razem z nimi jest też teoria, ale zadań raczej nie brakuje, w każdym dziale rozwiązują około 10, a po jego zakończeniu, dają jeszcze średnio po 60 do rozwiązania, plus kilka z archiwalnych matur. Na końcu jest jeszcze 5 arkuszy.
9 maj 21:51
omikron: Polecam Kiełbasę emotka
9 maj 21:56
PrzyszlyMakler: Można porpawiać rozszerzenie w sierpniu? Kiełbasa jest bardzo nieadekwatna do nowych matur..
9 maj 21:58
omikron: Czy ja wiem... Przerobiłem całe dwa zbiory i czułem się dobrze przygotowany do matury. Zadania są różnorodne i bardzo nietypowe, czyli idealnie na nowe matury.
9 maj 22:00
Aksjo: czemu nieadekwatna?
9 maj 22:00
olekturbo: Kiełbasy nie warto klepać od deski do deski, ale sama w sobie zawiera sobie naprawdę ciekawe zadania, w sam raz na nowe matury
9 maj 22:03
6latek: ja tego nie wiem czy można poprawiac .tak zapytałem Do geometrii Snieżek Tęcza . Zbior zadań z geometrii płaszczyzny dla szkol średnich (1996r. Znajdziesz w pdf (ponad 1000 zadań
9 maj 22:03
YushokU: Matematyka licealna się nie zmienia aż tak bardzo emotka Uczcie się matematyki, a nie schematów pod zadania, wtedy raczej nic nie powinno Was zaskoczyć. Schematy rozwiązań oczywiście warto wypracować przy okazji przerabiania Arkuszów. Chociaż zgodzę się, jakbym miał poprawiać maturę, to raczej sięgnąłbym po coś innego niż Kiełbasę, ona jest dobra do regularnej, 3 letniej licealnej nauki.
9 maj 22:04
Kasia: Bez obaw .Ja tez pewnie poprawiam matmę Nie jesteś sam emotka
9 maj 22:13
Kasia123456: Ja również polecam serię "Teraz matura" z Nowej Ery, przerabiałam zbiór zadań i arkusze no i w szkole mieliśmy Pazdro i uważam to za świetne zbiory emotka
9 maj 22:43
PrzyszlyMakler: Ten Pazdro wiele osob poleca.. Podobno było w nim podobne zadanie do naszego ostatniego?
9 maj 22:45
Kacper: Mam przed sobą ten zbiór, ale nigdzie nie widzę podobnego zadania.
9 maj 23:29
lol: oj marudzicie, teraz jest niz, na kazda uczelnie idzie sie dostac emotka moze tylko nie na kazdy kierunek. ja np poszedlem na PW, tez nie majac za dobrych wynikow i to podobno na jeden z najtrudniejszych wydziałów(prawie polowa odpadla po 1 semestrze, a ostra 'zabawa' zaczyna sie od 3 sem.). calkiem inne tempo nauki mam teraz i nie zaluje. I planuje sie przepisac teraz na kierunek na który musiałbym poprawiać mature, żeby sie dostac emotka
10 maj 00:05
lol: na początku jest luz, pierwszy szok przychodzi na sesji dopiero, ale to hartuje zajebiscie i zmusza do 'niemozliwych' czasem rzeczy emotka
10 maj 00:07
lol: gdybym został w domu i sie uczyl to matury to bym sie cofnął tylko, a tak to ide do przodu caly czas
10 maj 00:09
Kasia123456: klasa trzecia, strony 102−103 emotka głównie zadania 3.188, 3.189 ew. 3.218
10 maj 00:17
Kasia123456: @lol czyżby MEiL?
10 maj 00:20
Smule: Bardzo podobne zadanie do ostatniego były w informatorze CKE. Można się było tego spodziewać emotka
10 maj 00:36
qulka: jeszcze gwizdak jest fajną książką
10 maj 12:50
bezendu: Zbiór Andrzeja kiełbasy jest ok, ma wiele ciekawych zadań+Pazdro+Czerwony aksjomat i powinno być ok. Ja uczyłem się do swojej matury z tych zbiorów. Przy czym Pazdro tylko arkusze maturalne. BTW nie napalać się na robienie arkuszy, lepiej przerobić konkretny zbiór zadań, dział po dziale.
10 maj 17:24
df: nie radze ci zostawac. nie masz zadnej pewnosci, ze poprawisz. nawet jezeli przerobisz multum zadan to i tak zawsze mozna zrobic takie zadanie, ktorego nie ruszysz. lepiej sie juz przenisc pozniej, chociazby na magisterke. wszystko zalezy od ciebie, a w szczegolnosci w karerze zwiazajen z ekonomia. musisz byc bardzo ambitny i samemu zdobywac wiedze i przede wszystkim doswiadczenie, jezeli chcesz zrobic kariere w ekonomii. no chyba, ze wypali ci biznes, ale biznes to nie jest nic pewnego. w polsce przedsiebiorcy to najbardziej gnebiona klasa spoleczna
10 maj 17:29
lol: df dobrze mówi, szkoda roku na zostawanie na tym samym poziomie, czasem lepiej rzucić się na głęboką wodę. poza tym szkoła prawie w ogóle nie przygotowuje pod studia, matma np jest całkiem inna emotka na studiach uczysz sie samodzielnej nauki i jestes czesto zmuszony nauczyc sie czegos w niemozliwym czasie... bywaja ciezkie chwile − czesc sie uczy uczy i w koncu poddaje, bedac od krok od zaliczenia, a inni uczą się tę chwilę dłużej i zdają : )
11 maj 01:02
Bolek amato: Mam piekny zbior 46 zadan z bydgoszczy z tego roku mix zrobiony z roznych podrecznikow tylko ze mam go w pdf'ie
11 maj 01:10
Obywatel i przeżarty cookies: A gdzie mój wpis.Już dygnitarski reżymowo telewizyjny znachor stomatolog zdążył wykonać ekstrakcję?
11 maj 02:33
asdf: Zbiór Kiełbasy jest OK i to, że to "starocie" nie zmienia faktu, ze tam sa zadania, ktore ucza myslec...Myśleć za to nie uczy podejscie maturzystow do uczenia sie. Cel to zdac mature, a nei nauczyc sie matematyki. Wszystko po to by sie wstrzelic w klucz odpowiedzi...pozniej idziesz na studia − tez sie wstrzelisz w odpowiedzi....pozniej pojdziesz do pracy − tu tez bedziesz sie wstrzelal w odpowiedz? Żenua i mół... http://www.zadania.info/ i jedziesz
11 maj 08:49
Marcinek : Dodałbym Matemaksa emotka
11 maj 11:49
Marcinek : asdf tu cie zaskoczę ja poszedłem do mat−fizu choć miałem i mam problemy z matmą bo chciałem się jej nauczyć a maturę pisałem bo chciałem spróbować. Jak się nie uda dostać tam gdzie chce to tak jak koledzy będę poprawiał za rok. P.S Według mnie zbiór Kiełbasy jest super .
11 maj 11:54