9 maj 21:23
jc: To spróbuj jeszcze raz
9 maj 22:04
a: no wychodzi cos takiego:
| (a−b) | | √n+c + √n+d | |
| * |
| |
| (c−d) | | √n+a+√n+b | |
czyli wyszlo mi praktycznie to samo tylko ze zmienionym znakiem i jeszcze na boku mam jakies
stale...
9 maj 22:55
a: nie ma n2 wiec nie wyciagne przed pierwaistek, nie skroce ...
9 maj 22:55
jc: Gdzie uczą "wyciągania" ?
Po prostu dzielisz licznik i mianownik przez
√n
| | a−b | | √1+c/n + √1+d/n | | a−b | |
= |
| |
| → |
| |
| | c−d | | √1+a/n + √1+b/n | | c−d | |
9 maj 23:00
a: ale jak se dziele jak to nie jest rownanie żadne?
9 maj 23:05
a: i czemu nie moge w takim razie na poczatku samym podzielic juz?
9 maj 23:08
kochanus_niepospolitus:
a co będzie gdy od razu podzielisz

Będzie:
| | √1 − √1 | | 0 | |
lim |
| = lim |
| = .... symbol nieoznaczony  |
| | √1 − √1 | | 0 | |
9 maj 23:10
jc: Możesz, ale tak jest ładniej i krócej.
9 maj 23:12
a: ok ale od kiedy w nie−równaniach można sobie od tak dzielic?
przeciez jak jest np proste dzialanie to nie moge zapisac 4 + 5 = 1/4 + 1/5
9 maj 23:14
jc: Chyba muszę napisać.
| √1+a/n − √1+b/n | |
| = |
| √1+c/n − √1+d/n | |
| a/n − b/n | | √1+a/n + √1+b/n | |
| |
| = |
| c/n − d/n | | √1+c/n + √1+d/n | |
| a − b | | √1+a/n + √1+b/n | |
| |
| |
| c − d | | √1+c/n + √1+d/n | |
I masz to samo. Przecież mnożenie jest przemienne
9 maj 23:16
jc: 3/7 = (3*5) / (7*5)
Licznik i mianownik ułamka możesz pomnożyć przez tą samą liczbę ≠0
i wartość się nie zmieni. Dzielenie to mnożenie przez odwrotność.
9 maj 23:19
a: ok rozumiem, dziekuje
9 maj 23:28