PROCENTY
JJJ: cene butów obnizono dwukrotnie o 30 % i teraz kosztują 273 zł. Jaka cena butow byla na poczatku
?
9 maj 21:08
JJJ: POmóżcie mi zrozumieć proszę
9 maj 21:09
zuza: x −cena butów na początku
0,7 x −cena butów po pierwszej obniżce
0,7 * 0,7 x −cena butów po drugiej obniżce = 273
i oblicz x
9 maj 21:24
Mila:
I sposób.
Zadanie robimy od końca
y− cena przed drugą obniżką
x− cena przed I obniżką
0.7x=390
=============
II sposób
0.7x − cena butów po I obniżce
0.7*(0.7x)− cena butów po drugiej obniżce
0.49x=273
9 maj 21:30
JJJ: Zuza i Mila ! Bardzo Wam dziękuję

! Muszę poćwiczyć takie zadania by móc zapamiętać .Wbić do
głowy ! Dziękuję

!
9 maj 21:45
Mila:
Powodzenia
9 maj 21:53
JJJ:
9 maj 21:56