Pomocy!
Adam: Witam , pomoże ktoś?
Oblicz wartość wielomianu dla podanych argumentów:
W(x) = X
5−x
4+x
2−3x−5
więc tak :
dla x=
12 W(
12) = (
12)
5−(
12)
4+(
12)
2−3(
12)−5 =
132−
116+
14−
32+5 = i tu wiem , że trzeba sprowadzić do wspólnego
mianownika , ale zapomniałem jak to się robi , dlatego proszę o pomoc...(wiem , że to
śmieszne, ale dawno tego nie robiłem i ktoś musi mi przypomnieć

)
dla x=−
12 W(−
12) = ( −
12)
5−(−
12)
4+(−
12)
2−3(−
12)−5 =
−
132−
116+
14+
32+5 =
9 maj 20:39
6latek: (−5) na końcu a nie +5
9 maj 20:41
Adam: oh , faktycznie , mój błąd
9 maj 20:42
Adam: Kurcze , wszędzie powinny być plusy...
9 maj 20:43
Adam: wszędzie +5 ..
9 maj 20:43
Ralf: Wspólny mianownik bedzie ten największy (32). Musisz licznik i mianownik każdego ułamka po
kolei pomnożyć przez odpowiednią liczbę żeby w ich mianownikach było 32. −1/16 pomnożysz
licznik i mianownik przez 2. W 1/4 przez 8 itd
9 maj 20:44
Adam: źle , przepisałem za 1 razem , a potem juz tylko skopiowałem ..
9 maj 20:44
6latek: | | 1 | | 2 | | 8 | | 48 | | 160 | |
− |
| − |
| + |
| + |
| − |
| = |
| | 32 | | 32 | | 32 | | 32 | | 32 | |
9 maj 20:45
6latek: | | 160 | |
Jak +5 to na końcu + |
| |
| | 32 | |
9 maj 20:46
Adam: Czyli , że będzie coś takiego?
dla x= 12 W(12) = ( 12)5−(12)4+(12)2−3(12)+5 =
132− 116+ 14− 32+5 = 132− 232+ 832− 4832+5 = 732
− 4832 +5= −4132 +5 = −1932+5 = 32132 ?
9 maj 20:49
Adam: ups , nie...
9 maj 20:50
Adam: 5832+5 = 12632 +5 = 62632?
9 maj 20:52
PrzyszlyMakler: Pisz normalnie ułamki. Duże "U" zamiast małego.
9 maj 20:54
6latek: Zle masz
| | 1 | | 1 | |
(− |
| )5= − |
| podnosisz do potęgi nieparzystej |
| | 2 | | 32 | |
9 maj 20:55
Adam: | | 213 | | 21 | |
ogólnie to |
| =6 |
| |
| | 32 | | 32 | |
9 maj 20:57
Adam: teraz dobrze?
9 maj 20:57
6latek: dobrze
9 maj 20:58
Adam: dziekuje
9 maj 21:00
6latek: Nie dogadaliśmy się
Ty liczyles dla x=0,5 a ja dla x=−0,5
| | 21 | |
Te 6 |
| to jest dla x=−0,5 |
| | 32 | |
Dal x=0,5 to będzie 20:49
9 maj 21:03
6latek: Popraw sobie to
9 maj 21:06