funkcja
cola: Witam, mam problem z poniższym zadaniem....
| | ax+3 | |
Do wykresu funkcji f(x)= |
| |
| | x−b | |
| | 3 | |
gdzie a>0 i b>0 należą punkty A=(1,−1)i B=( |
| a−3. Wtedy |
| | 2 | |
Odpowiedź to: a=2 b=6
podstawiam sobie te punkty, ale a1=−2 lub a2=3 mi wychodzi
9 maj 20:37
6latek: Wtedy odpowiedz jest tak jak napisano
9 maj 20:39
cola: Co to znaczy?
9 maj 20:41
6latek: wtedy odpowiedz jest taka a=2 i b=6
9 maj 20:47
cola: a to a1 i a2 to co wtedy?
9 maj 20:50
6latek: cola ja mam sie domyslac co jest w poleceniu po wtedy ?
9 maj 20:57
cola: po wtedy są punkty A,B,C,D na a i b
;;
jest kilka wersji a i b, ale prawidłowa jest a=2 i b=6
9 maj 21:08
Mila:
Trzeba dokładnie pisać treść zadania,
jakie współrzędne ma punkt B?
?
9 maj 23:22
Janek191:
| | a x + 3 | | 3 | |
f(x) = |
| , a > 0 i b > 0 A = (1, −1) B = ( |
| a, − 3) |
| | x − b | | 2 | |
wtedy mamy
| | a + 3 | |
− 1 = |
| ⇒ a + 3 = −1*(1 − b) ⇒ a + 3 = b − 1 |
| | 1 − b | |
oraz
| | a*1,5 a + 3 | |
− 3 = |
| ⇒ 1,5 a2 + 3 = −3*(1,5 a − b) = 3 b − 4,5 a |
| | 1,5 a − b | |
Mamy układ równań:
a + 3 = b − 1 ⇒ b = a + 4
1,5 a
2 = 3 b − 4,5 a
−−−−−−−−−−−−
1,5 a
2 + 3 = 3*( a + 4) − 4,5 a
1,5 a
2 + 3 = 3 a + 12 − 4,5 a
| | 2 | |
1,5 a2 +1,5 a − 9 = 0 /* |
| |
| | 3 | |
a
2 + a − 6 = 0
==========
( a + 3)*( a − 2) = 0
a = − 3 < 0 − odpada lub a = 2
wtedy
b = 2 + 4 = 6
Odp. a = 2, b = 6
===============
10 maj 07:58