Statystyka opisowa
ppp: Producent czekolady deklaruje, że tabliczka
ma wagę 150 g ± 2 g. Dla zbadania jakości pewnej
partii czekolady organizacja konsumencka zbadała
wagę losowo wybranych 10 tabliczek czekolady
z tej partii i otrzymała następującą ich wagę
(w gramach):
150,4 148,9 150,1 152,8 146,6 154,3 150,8
151,1 150,6 149,5
Oblicz średnią wagę tabliczki czekolady
i odchylenie standardowe w badanej próbie.
Zastanów się, czy organizacja konsumencka winna
zwrócić się do producenta z reklamacją dotyczącą
tej partii tabliczek czekolady.
9 maj 19:58
Mila:
| | 146.6+148.9 +149.5+150.1 +150.4+150,6+150.8 +151.1 + 152.8 + 154.3 | |
xs= |
| |
| | 10 | |
x
s=150.51− średnia arytmetyczna
δ
2= wariancja
=[(146.6−150.1)
2+(148.9−150.1)
2 +(149.5−150.1)
2+(150.1−150.1)
2 +(150.4−150.1)
2
+(150,6−150.1)
2+(150.8−150.1)
2 +(151.1 −150.1)
2+ (152.8−150.1)
2 + (154.3−150.1)
2]/10=
=4.081
δ=
√4.081=2.02 odchylenie standardowe
9 maj 22:14
ppp: Organizacja konsumencka winna zwrócić się do producenta z reklamacją?
bo 2,02>2 ?
10 maj 15:43
ppp: jaka będzie odpowiedź?
14 sie 15:42
ppp: Dlaczego w odejmowaniu przy wariancji piszemy 150,1 zamiast 150,51?
16 sie 15:31
Mila:
Błąd w przepisywaniu, nieuwaga.
δ2= wariancja
=[(146.6−150.51)2+(148.9−150.51)2 +(149.5−150.51)2+(150.1−150.51)2 +(150.4−150.51)2
+(150.6−150.51)2+(150.8−150.51)2
+(151.1 −150.51)2+ (152.8−150.51)2 + (154.3−150.51)2]/10=
≈3.9129
√3.9129≈1.97811≈1.98
Przelicz sam jeszcze raz.
16 sie 17:28