pomoc
Riki: Hej

potrzebuję jakiejś wskazówki co do przykładu:
W(x)= x
3 −x +6 . chcialam to zrobic tak : x
3 −x +8 −2 ale nie wiem co dalej O.o
9 maj 19:17
Riki: A no i to trzeba rozłożyć na czynniki
9 maj 19:18
ICSP: x3 + 8 − x − 2 = (x + 2)(x2 − 2x + 4) − (x + 2) = ...
9 maj 19:20
Ralf: Schematem hornera. Z twierdzenia Bezeuta wielomian jest podzielony przez dwumian x−a, gdy
w(a)=0
Wielomian ma pierwiastki wymierne, to są postaci p/q gdzie p jest dzielnikiem wyrazu wolnego a
a dzieli współczynnik przy najwyższej potędze
9 maj 19:21
Smule: szukaj pierwiastków wśród dzielnika ostatniego współczynnika.
9 maj 19:24
ICSP: Nie słuchaj ich

Próbuj się nauczyć grupowania
9 maj 19:26
Riki: wiem, ze najłatwiej to pogrupować bo zrobiłam wiele sposobów tą metodą ale tu jakoś nie widzę
tych czynników
9 maj 19:32
9 maj 19:32
Mila:
W(x)=x3 −x +6
Szukamy pierwiastka wielomianu wśród liczb {−1,1,−2,2,−3,3,−6,6}
W(1)=1−1+6≠0
W(−1)≠0
W(2)=8−2+6≠0
W(−2)=−8+2+6=0
X=−2 jest pierwiastkiem w(x), dzielimy W(x) przez (x+2)
Schemat Hornera:
1 0 −1 6 x=−2
1 −2 3 0
W(x)=(x+2)*(x2−2x+3) trójmian rozłóż na postać iloczynową jeżeli się da(?)
10 maj 20:35