matura 2016 stara podstawa
konrad_____: Mam do was pytanie. Dziś pisałem starą podstawę i w sumie to liczyłem po wyjściu na 100%, ale
teraz się tak zastanawiam.
Jest sobie zadanie, śmiałem się, że jak z podstawy a teraz się zastanawiam czy nie mam źle:
Reszta z dzielenia liczby naturalnej a przez 6 jest równa 1. Reszta z dzielenia liczby
naturalnej b przez 6 jest równa 5. Uzasadnij, że liczba a2−b2 jest podzielna przez 24.
Czy można tu przyjąć, że a=6k+1, a b=6k+5 czy muszą to być inne zmienne pomocnicze?
Bo ja zrobiłem tak i koniec końców mi wyszło a2 − b2 = −48k−24 = 24(−2k−1) = 24z
Czy rozwiązanie jest poprawne?
9 maj 19:04
qqq: jeśli a=6k+1, to w b nie może być też k, bo a i b to dowolne liczby i przy dzieleniu ich przez
6 niekoniecznie wychodzi ta sama liczba (k)
9 maj 19:11
konrad_____: no to będzie 0/3 w tym jednak, no trudno, dzięki za pomoc

tak wlasnie myslalem
9 maj 19:21
qqq: a ile ci wyszło pole trójkąta w zad. 6 ?
9 maj 19:24
konrad_____: daj spokój, tam właśnie też zwaliłem

najlepsze że na samym końcu, bo wierzchołek C dobrze
policzyłem, ale zamiast policzyć pole z wzoru na pole w analitycznej to wziąłem 1/2 a * h, a h
wyliczyłem, że to odległość punktu C od środka odcinka AB, a to przecież środkowa i jest
wysokością w trójkącie równoraiennym i równobocznym tylko... w każdym razie powinno wyjść
10.5, a mi wyszło 1/2 * sqrt(442), ale mam nadzieję, że tu więcej niż 1 czy 2 pkt mi nie
odetną. resztę zadań mam raczej dobrze, więc minimum 90% raczej będzie, w tamtym roku było 80,
więc poprawiłem raczej
9 maj 19:27