kombinatoryka
ppp: Sześcian pomalowano,a następnie rozcięto na 1000 jednakowych sześcianików,które wrzucono do
pudełka i wymieszano.Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania z tego pudełka jednego
sześcianika,który:
a)będzie miał dwie ściany pomalowane
b)będzie miał jedną ścianę lub dwie ściany pomalowane
9 maj 17:26
Janek191:
10*10*10 = 1000
8
3 = 512 − ilość sześcianików bez pomalowanych ścian
6 * 8
2 = 6*64 = 384 − ilość sześcianików z pomalowaną jedna ścianą
12* 8 = 96 − ilość sześcianików z pomalowanymi dwiema ścianami
8 − ilość sześcianików z pomalowanymi trzema ścianami
| | 96 | | 12 | |
a) P( A) = |
| = |
| |
| | 1000 | | 125 | |
| | 384 + 96 | | 480 | | 12 | |
b) P( B) = |
| = |
| = |
| |
| | 1000 | | 1000 | | 25 | |
9 maj 18:16
ppp: Wytłumaczy to ktoś? Rozumiem tylko pierwszą linijkę... 10*10*10=1000
13 sie 22:59
Mila:

1000=10
3
masz sześcian 10x10x10
zrób na kartce rysunek, tu trudno narysować.
1) Narożne mają trzy ściany pomalowane− 8 sześcianików
2)Dwie ściany pomalowane na krawędziach:
10−2=8 sześcianików na każdej krawędzi ma 2 ścianki pomalowane
8*12=96
3) Na każdej ściance masz ( narysuję w następnym wątku) 8
2 sześcianików z jedną stroną
pomalowaną
6*(8*8)=6*64=384
4) reszta zostaje w środku − niepomalowana
1000−(8+96+384)=512
13 sie 23:33
Mila:

Tu masz jedną ściankę.
13 sie 23:37