funkcja trygonometryczna
Cersei: Wyznacz zbiór wartości funkcji
a) f(x)= −0,5cos3x − 2
b) f(x)=cos2 2x−cos2x−2
9 maj 16:50
prosta:
−0,5 ≤ −0,5cos3x ≤ 0,5 I − 2
−2,5 ≤−0,5cos3x − 2 ≤ −1,5
9 maj 17:11
6latek: Dzien dobry
prosta 
Mozesz to wytlumaczyc dlaczego taki zapis ?
jeszcze tego bardzo nie pojmuje
i jak b) zrobić ?
9 maj 17:14
prosta:
b) cos2x=t
| 1 | |
g(t)=t2−t−2 t∊<−1,1> −−−−>g(t)∊< −2 |
| , 0> |
| 4 | |
9 maj 17:14
6latek: Dobrze

Teraz a) tylko powoli
9 maj 17:17
prosta:
Dzień dobry,

a)
pomaga nam wyobraźnia,
1. funkcja y=cos3x ma wartości w zakresie <−1,1>
2. funkcja y=−0,5cos3x ma wartości w zakresie <−0,5 ; 0,5>
wykres odbity względem Ox i "spłaszczony"
3.funkcja y=−0,5cos3x −2 ma wartości w zakresie <−2,5 ;− 1,5>
poprzedni wykres przesunięty dwie jednostki w dół
9 maj 17:19
6latek: dziekuje Ci bardzo

Żeby jeszcze tylko te okresy tych funkcji tak liczyc .
Ale jak dojde do tego to poproszę o pomoc w tym .
na razie wielomiany powtarzam tak sobie
9 maj 17:24
prosta:

zielony: y=cos3x
fioletowy: y=−0,5cos3x
niebieski: y=−0,5cos3x−2
9 maj 17:25
6latek: Najlepiej to byłoby narysować sobie wykres
9 maj 17:28