matura 2016
fiz666: hej, dzisiejsza kombinatoryka na starej maturze. Podobno zrobiłam źle, więc proszę o
nakierowanie mnie gdzie ten błąd jest.
W urnie znajduje się 20 kul:9 białych, 9 czerwonych 2 zielone. Z tej urny losujemy bez
zwracania 3 kule. Oblicz prawdopodobieństwo, że co najmniej dwie z wylosowanych kul są tego
samego koloru.
9 maj 16:49
Kacper:
A gdzie 3 białe? 3 czerwone ?
9 maj 17:07
fiz666: przpraszam, tu nie uwzględniłam, ale na maturze tak.
Czyli:
9 maj 17:12
fiz666: Co więc jest źle w tym rozwiązaniu, bo już jestem trochę załamana i przerażona?

to, że
losuje się bez zwracania i to się powinno jeszcze jakoś uwzględnić?
9 maj 17:13
konrad_____: ja to zrobiłem na zdarzenie przeciwne, ale nie jestem pewny. w sensie wydaje mi się, że
zdarzenie przeciwne to będzie "Wylosowano trzy kule tego samego koloru". więc A'=9*9*2
9 maj 17:20
Ralf: A nie łatwiej A'? P(A) = 1−[(9*9*2)/(18*19*20)]?
9 maj 17:20
Ralf: Jeszcze licznik razy 6
9 maj 17:21
Ralf: Jak losujesz bez zwracania to zmienia się omega dla kolejnych kul. Najlepiej pokazuje to
drzewko
9 maj 17:22
fiz666: ale czy moje rozwiązanie jest poprawne czy nie?
9 maj 17:22
qqq: lub
A' − wylosowanie każdej kuli w innym kolorze
P(A) = 1 − P(A')
i wynik wyjdzie ten sam, wg mnie tak jest ok
9 maj 17:22
fiz666: czyli mam źle?
9 maj 17:22
fiz666: już się gubię, w końcu robiłam to dobrze czynie, bo drugi rok siedzę w domu, a ta matura to
przepustka na wymarzone studia
9 maj 17:23
qqq: masz dobrze

luzik
9 maj 17:24
fiz666: ufff, dzięki
9 maj 17:25
fiz666: Ale pewnie omega jest źle?
9 maj 17:26
qqq: omega dobrze, wychodzi 1140
9 maj 17:27
Ralf: Powinno być dobrze.
9 maj 17:27
fiz666: dzięki! Jakbym znała wasz adres, to wysłałabym do was skrzynkę piwa
9 maj 17:29
Ralf: Slij panom i paniom z cke. Żeby im się lepiej sprawdzalo
9 maj 17:38
fiz666: kurczę, wynik wychodzi inny chyba, pomoże ktoś?
9 maj 19:50
qqq: 978/1140 ?
9 maj 20:16
fiz666: a wasz wynik to 972/1140
9 maj 20:17
Ralf: Gdzie jest błąd? Masz odpowiedzi? Ja tu nie widzę błędu
9 maj 20:29
fiz666: bo wy obliczyliście zdarzenie przeciwne, tak? i to prawdopodobieństwo nie jest takie samo jak
to, które wyszło mi. Różni się dokładnie o 1
9 maj 20:31
Ralf: Prawdopodobieństwo które masz obliczyć to 1− prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego
9 maj 20:35
Ralf: Czyli jak nam P(A') wyszło 0,14 to wynik tego zadania to 0,86
9 maj 20:36
fiz666: | | 6840 | | 162 | |
czyli tak jakby u was to jest |
| − |
| ? |
| | 6840 | | 6840 | |
9 maj 20:38
Ralf: Przez 1140. Omega to 18*19*20/6
9 maj 20:48
fiz666: czyli jest dobrze. uff
9 maj 20:50
Ralf: Też tak zawsze mam ze jak nie jestem pewny jak zrobiłem to myślę że jest źle a okazuje się że
jest dobrze
9 maj 20:52