matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak to rozwiązać?
guess:
Granicą ciągu o wyrazie a
n
=1/
√
n
jest liczba zero. Które wyrazy tego ciągu |a
n
− 0|<ε spełniają warunek: a) ε=1/10 b) ε=10
−6
9 maj 15:49
Janek191:
a)
1
I
− 0 I < ε
√
n
1
1
I
I <
√
n
10
√
n
> 10 n > 100
9 maj 16:19