matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
gimnazjum:
Proszę pomocy
! Mam takie zadanie: Sanki kosztowały 150 zł zdrożały o 18 zł, o ile procent zdrożały?
4 sty 18:01
Godzio:
na chłopski rozum x% *150 = 150+18
168
x% =
150
168
x=
* 100
150
x=112 x%=112% 112% − 168 100% − 150 czyli 12% − 18zł
4 sty 18:04