matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sumowanie
bartmanxxx:
Znajdź postać zwartą sumy ∑2
1−k
(2
k
−1)
9 maj 13:29
bartmanxxx:
może sumowaniem przez części?
9 maj 14:34
g:
1−(1/2)
n
2
= ∑
1
n
2 − ∑
1
n
2
1−k
= 2n − 1*
= 2n − 2 +
1−1/2
2
n
9 maj 14:40