rozwiązania
Kacper:
Rozwiązania matura 2016

To zaczynamy
9 maj 13:15
Kacper:
1. 96√3
9 maj 13:17
Kacper:
2. a=−4
9 maj 13:18
Kacper: 3. B
9 maj 13:18
azeta : Podeslij arkusz jeśli możesz, bo jestem ciekawy
9 maj 13:19
Kacper: 4. A
9 maj 13:19
wd410: Mógłbyś wstawić arkusz?
9 maj 13:20
9 maj 13:20
Kacper:
5. D
9 maj 13:23
olekturbo: 6. 753
9 maj 13:24
Lech Roch: 6. 753 , 7. 187
9 maj 13:24
olekturbo: Jak dla mnie w 7. 186
9 maj 13:25
Jakub: warunek zbieznosci |q| < 1
9 maj 13:26
Ralf: 187 bo przy 186 jest otwarty przedział
9 maj 13:27
Ralf:
Q należy od 0 do 1, bo ma mieć wyrazy dodatnie
9 maj 13:28
Kacper:
6. 753
9 maj 13:30
Kacper: Będą drobne opóźnienia bo w szkole jestem.
9 maj 13:31
Ralf: 8 z nierówności średnich spoko, Ale niech ktoś 9 rozwiaze proszę
9 maj 13:38
Kacper:
Zadanie 6
Aby szereg był zbieżny, to |q|<1 ⇒ x∊(−
∞, 185) ∪ (186, +
∞)
Ponieważ wyrazy mają być dodatnie, to najmniejszą liczba jest 187.
9 maj 13:40
Kacper:
Zadanie 8.
x, y > 0
Korzystamy ze znanej nierówności pomiędzy średnią potęgową stopnia 2 i średnią arytmetyczną dla
dwóch składników.
x+y≤2
c.n.w.
9 maj 13:42
Metis: 8 mam tak:
Jeśli podana nierówność x+y≤2 jest prawdziwa, to przekształcając ją równoważne:
x+y≤2 /
2 , x i y >0 zatem x+y>0
(x+y)
2≤4
x
2+2xy+y
2≤4
2+2xy≤4
2xy≤2
xy≤1
Z nierówności między średnimi mamy:
x
2+y
2≥2xy
2≥2xy
xy≤1
Zatem podana nierówność jest prawdziwa.
9 maj 13:45
mat: Ja 8 w geometrii analitycznej robilem ze tam jest okrag itd.
9 maj 13:45
Lech Roch: Co to za zbior ci w 6 wyszedl? Jakbys mial taki zbior to najmniejsza calkowita nie byloby 187
9 maj 13:45
Kacper:
Zadanie 10
y=x−2
y=5−ax
Rozwiązujemy układ równań i szukamy x i y
x−2=5−ax
x+ax=7
x(1+a)=7, a≠−1
========
========
| | 7 | |
Oba rozwiązania mają być dodatnie, czyli |
| −2>0 ⇔a∊(−1,5, 2,5) |
| | 1+a | |
9 maj 13:46
Kacper: Początek zapowiadał się ekstra, im dalej, tym gorzej...
9 maj 13:46
Lech Roch: A 5− ax nie musi byc wieksze od zera?
9 maj 13:47
Metis: Lech Roch Dobrze wyszło.
Przeczytaj komentarz Kacpra
9 maj 13:47
z1: nie może być od −1,5 bo dla −1 proste są równoległe
9 maj 13:47
Jack: Ja mialem taki sam zbior jak kacper...wiec najmniejsza calkowita to minus nieskonczonosc... I
dlatego nie wiedzialem co napisac
W tym zad 6
9 maj 13:47
Jack: Myslalem ze zadanie pokopalem i 30min sprawdzalem... A oto chodzilo zeby to podstawic...jaki ja
Tempy...
9 maj 13:48
Lech Roch: Kacper zle rozpisal. Bylo x wieksze od 185 I x wieksze od 186. Te rozwiazania o ktorych ty
mowisz wychodzily przy pomnozeniu przez kwadrat mianownika a nie trzeba bylo tego robic ze
wzgledu na to ze mianownik byl dodatni
9 maj 13:49
mat: W 10 ja mam (−1; 2,5)
9 maj 13:49
Metis: Kacper tam winno być (−1 ,2,5)
Zrób wyznacznikami.
9 maj 13:49
wd410: Ja doszedłem do momentu jak ty 2xy ≤ 2
I od tej pory nie jestem pewien czy mi tego nie skreślą, ponieważ...
Jeszcze raz skorzystałem z x2 + y2 = 2
x2 + y2 −2xy + 2xy = 2
2xy = 2 + 2xy − y2 − x2
I to podstawiłem do tego co wcześniej, czyli:
2 + 2xy − y2 − x2 ≤ 2
2xy − y2 − x2 ≤ 0
−x2 + 2xy − y2 ≤ 0 // * −1
x2 −2xy + y2 ≥ 0
(x − y) ≥ 0
Chyba tak nie można, prawda?
9 maj 13:49
Archeolog:
Jack wbij na gg...
Ja tak spaprałem, że nawet 20% nie będę miał.
Po c*** się cały rok uczyłem i
przerobiłem ponad 2 tysiące zadań jak wystarczy stres żeby mnie zniszczyć?
Ciężko się na politechnice na informatykę zaocznie dostać? Na dzienne nie mam szans : )
9 maj 13:51
Kacper:
Zadanie 11.
| 2cosx−√3 | |
| <0, x∊<0,2π>, |
| cos2x | |
Mianownik zawsze dodatni, czyli nierówność równoważna danej:
2cosx−
√3<0
Teraz tylko patrzymy na wykres i odpowiedź
| | π | | 11π | | π | | 3π | |
x∊( |
| , |
| ) \ { |
| , |
| } |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
9 maj 13:51
wd410: to do zad 8
9 maj 13:51
Kacper:
W 10 literówka, oczywiście odp (−1, 2,5)
9 maj 13:52
Lorak: Kacper, masz może pomysł na geometryczny dowód 8 zadania?
Bo x2 + y2 = 2, to nic innego jak równanie okręgu. Tyle, że wykazanie, że x + y ≤ 2 nie
wydaje mi się oczywiste, a taki dowód na pewno byłby ładny.
9 maj 13:53
Kacper:
Jak skończę wszystko to pomyślę

Oczywiście pierwsze co się narzuca to okrąg.
9 maj 13:55
Lorak: ok
9 maj 13:57
Ralf: w zad 10. 5−ax >0 czyli ax<5, skoro x ma być dodatni to a w takim razie też musi byc
9 maj 14:00
Smule: wd410 no nie bo nie jest podane w zadaniu czy x>y albo y>x
9 maj 14:00
prosta:
x2+y2=2 równanie okręgu o promieniu r=√2
x+y=k rodzina prostych ....
proste mają punkty wspólne z okręgiem , gdy k∊(−2,2)
stąd k<2
x+y<2
9 maj 14:00
wd410: Smule, ale tam na końcu jest wzór skróconego mnożenia, tylko potęge mi ucieło. Mimo to jest
źle?
9 maj 14:01
z1: jeszcze Δ>0
9 maj 14:01
omikron: Kacper, w 12 o delcie zapomniałeś
9 maj 14:02
Kuba: Kacper, jeszcze musisz obliczyc delte, odp. będzie m∊(−1/6 ,0) + (4, 9/2)
9 maj 14:03
mock: moglibyscie mi policzyc 6. ?
9 maj 14:04
mock: tzn pokazac rozwiazanie 6
9 maj 14:05
prosta:

zad.8 rys.
9 maj 14:05
mat: @Lorak ja zrobilem z okregiem pokazalem ze ta prosta ma 1 punkt wspolny z tym okregiem i reszta
lezy ponizej tej prostej ladnie wychodzilo
9 maj 14:05
Kacper: Zadanie 12
f(x)=x
2+2(m+1)x+6m+1
Chcemy, aby |x
1−x
2|<3 oraz x
1 i x
2 tych samych znaków.
|x
1−x
2|<3 |
2
...
(x
1+x
2)
2−4x
1x
2<9
4(m+1)
2−4(6m+1)<9
m∊(−0.5, 4.5)
=======
Teraz druga część:
x
1x
2>0
6m+1>0
=======
3. Δ>0
4(m+1)
2−4(6m+1)>0
m∊(−
∞,0)∪(4,+
∞)
Odp.
Chyba nie pomyliłem się w przepisywaniu
9 maj 14:05
Metis: Witaj prosta
Jak oceniasz tegoroczny arkusz?
9 maj 14:06
omikron: Liczba mężczyzn za przedszkolem dzielona przez wszystkich mężczyzn, czyli 2260:3000
9 maj 14:07
omikron: W zadaniu 6
9 maj 14:07
9 maj 14:07
omikron: −2
9 maj 14:08
prosta:
arkusz pracochłonny, choć ostatnie zadanie przyjemne...jak dla mnie
9 maj 14:08
ZKS:
| | √Δ | |
Można by się pokusić o zastosowanie x1 − x2 = |
| . |
| | a | |
W zadaniu
|x
1 − x
2| < 3
Δ < 9 ⇒ [2(m + 1)]
2 − 4(6m + 1) < 9.
9 maj 14:11
Kacper:
Zadanie 13
odpowiedź:
D=(6,2)
C=(0,2)
9 maj 14:12
RedJohn: A co powiecie w tym 8 na niewprost? Przed chwilą liczyłem i wydaje się spoczko.
9 maj 14:13
ZKS:
Zadanie 16 tak bym zrobił, jeżeli jest jakiś błąd niech ktoś poprawi.
| | 1 | |
x > 0 ∧ 2 − |
| x2 > 0 ⇒ x ∊ (0 ; 2) |
| | 2 | |
|AB| = 4
|CD| = 2x
prosta l zawierająca punkty A i B to my = 0
| | 1 | | 1 | |
P(x) = |
| • (4 + 2x) • (2 − |
| x2) |
| | 2 | | 2 | |
| | 2 | | 128 | |
Max dla x = |
| oraz P = |
| . |
| | 3 | | 27 | |
9 maj 14:13
Kacper:
Zadanie 14
Wybieramy 3 miejsca dla jedynek, a na pozostałych stoją 2 lub 3.
9 maj 14:14
mat: Nie nalezalo w tym zadaniu liczyc pola tylko wspolrzedne. Wiec chyba nie policzyles tego co
trzeba
9 maj 14:14
Janko: Mam pytanie bo w ostatnim zamiast długość odcinka AB równa 4 dałem 2, później wszystko tok
myślenia dobry tylko taki idiotyczny błąd. Zero punktów dostanę?
9 maj 14:15
z1: w zadaniu 13 dla C = (0,2), czworokąt ABCD nie jest wpisany w okrąg.
9 maj 14:15
wd410: Mat, pole też trzeba było liczyć w ostatnim zadaniu.
9 maj 14:16
ZKS:
mat a czy ja pisałem tę maturę? Podaje tylko przykładowe rozwiązanie. Raczej nie jest
| | 2 | |
problemem podstawić za x = |
| i wyliczyć współrzędne co? |
| | 3 | |
9 maj 14:17
Gaunt: Myślicie, że za policzenie punktu C dostanę 1 czy 2 pkt na 5 w zad.13 ze czworokatem?
9 maj 14:17
omikron: Nie trzeba było liczyć pola w ostatnim
9 maj 14:18
mat: Nie ok ale chodzilo mi o to ze pola nie trzeba bylo liczyc
9 maj 14:18
Ralf: Mi wyszedł punkt c =(8/3 ; 14/3)
9 maj 14:19
mat: Wystarczylo x i y
9 maj 14:19
omikron: Ralf, coś podobnego mi wyszło
9 maj 14:20
ZKS:
omikron, a ktoś mi zabronił policzyć pole?

Policzyłem sobie z automatu, tyle w temacie.
9 maj 14:20
wd410: To prawda, byłem pewny, że trzeba było liczyć pole, jednak nie.
9 maj 14:21
mat: Czy odejmuja jak sie zostawilo 16/6 i 28/6 czy trzeba bylo to skrocic. Czy uznaja
9 maj 14:21
omikron: Oznaczyłem O jako punkt przecięcia przekątnych. Z twierdzenia cosinusów wyszedł mi stosunek AO
do OD. A stosunek boków jest równy stosunkowi tych wektorów, mam rację?
9 maj 14:21
Adam: Jeśli w 7 zadaniu zrobiłem dobre warunki, ale pomylilem sie w rachunku(wyszedl zly przedzial)
ale konsekwentnie wyznaczyłem najmniejsza wartośc w tym złym przedziale to dostane 1 pkt ?
9 maj 14:22
RedJohn: x=√2−y2, bo x>0 ⇒ y∊(0,√2)
Hp x+y>2
√2−y2+y>2
√2−y2>2−y, 2−y>0
2−y2>(2−y)2
2y2−4y+2<0
(y−1)2<0 − sprzeczność
9 maj 14:22
omikron: Chyba za warunki powinien jeden punkt być.
9 maj 14:22
z1: C=(8/3; 14/3) na 100% bo sobie wpisalem punkty w geogebrze i dobrze chodzi kółko
9 maj 14:22
omikron: RedJohn, tak właśnie to zrobiłem, tylko teza jest odwrotna, x+y≤2
9 maj 14:24
RedJohn: Tylko to jest nie wprost.
9 maj 14:25
omikron: Ok
9 maj 14:26
Kacper:

H=5
w ΔBOE mamy kąty 30, 60, 90
Teraz patrzymy na trójkąt SOC i z podobieństwa trójkątów SOE i COE
mamy
...
a=10
=====
9 maj 14:27
Ralf: Punkt D=(6,2)
9 maj 14:27
Ralf: Szkoda, że obliczyłem to teraz, a nie 3 godziny temu...
9 maj 14:28
PrzyszlyMakler: Mam do Was nietypowy pytanie. Czy jeżeli źle przeczytałem treść (

) i przeczytałem, że
krawędź podstawy tego ostrosłupa to 5 i zrobiłem całe zadanie dobrze dla a=5 , a nie H=5 to
dostane coś, czy wyzerowanie?
9 maj 14:31
Adam: Jak zrobiliście 10 ? Mi wyszedł tylko jeden warunek a>−1 ... moze 1 czy 2 punkty będa za to
9 maj 14:31
Jack: raczej 0... Makler
9 maj 14:32
Janko: Makler taki sam błąd zrobiłem w ostatnim! Jestem ciekawy
9 maj 14:32
Ralf: @Adam
do 10 masz u góry odpowiedzi
9 maj 14:33
Ralf: Ma ktoś 9?
9 maj 14:33
PrzyszlyMakler: To się nazywa przegrać życie.
9 maj 14:34
Jack: #nie jestes sam : (
9 maj 14:35
Kacper:
Zadanie 16.
| | 1 | | 1 | |
Niech C=(x, 2− |
| x2) oraz D=(−x, 2− |
| x2) ⇒ x∊(0,2) |
| | 2 | | 2 | |
|AB|=4
| | a+b | | 4+2x | | 1 | | 1 | |
P= |
| *h= |
| *(2− |
| x2)=(x+2)(2− |
| x2) |
| | 2 | | 2 | | x | | 2 | |
Teraz prowadzimy standardowe rozumowanie ....
9 maj 14:36
Metis: 14) jak wygląda kombinacjami ?
9 maj 14:36
Jack: noi super...nawet ostroslup skopalem.
9 maj 14:37
Kacper:
Na 9 trzeba trochę poczekać
9 maj 14:37
9 maj 14:37
PrzyszlyMakler: Jack, to co. Poprawiamy? XD
9 maj 14:38
omikron: (10 po 3) * 27
9 maj 14:38
9 maj 14:38
Ralf: To kto za rok idzie razem ze mną?
A miała być matma na 90% i medycyna
HAHAHAHAHAHHA
9 maj 14:42
Kacper: Ralf dokładnie

Zostają uczelnie dwuprzedmiotowe...
9 maj 14:43
Ralf: Tak to jest, że się w stresie popełnia głupie błędy. Zepsułem nawet optymalizacyjne, bo za
mniejszą podstawę dałem pierwiastek z 2x zamiast 2x...
Chyba, że mature z chemii zdam na 140% to mam szanse jeszcze, co myślicie?
9 maj 14:48
trox: Czy 14) mam dobrze:
Łącznie 15 360.
9 maj 14:48
olekturbo: Jak w optymalizacji zamiast 2x dałem 2 to juz 0 p?
9 maj 14:50
Kacper:

Np tak,
Myślę, że bym zdał
9 maj 14:51
Ralf: Jednak dobre plotki chodziły, że chyba za dużo maturzystów szło na dobre studia

nadszedł
czas by to zmienić
9 maj 14:53
omikron: A mógłbyś jeszcze na ten deltoid spojrzeć czy gdzieś błędu nie zrobiłeś?
9 maj 14:54
Kacper:
A co się nie zgadza w deltoidzie?
9 maj 14:56
omikron: To chociaż podaj sposób rozwiązania, bo mi wyszło inaczej nie wiem dlaczego.
9 maj 14:57
Adam: Będzie coś kolo 70%, jakby nie GLUPIE błędy byłoby 90%

Ogólnie matura ciekawa,24% można było
zdobyc z samej analitycznej
9 maj 14:57
Metis: Geometria
9 maj 14:58
olekturbo: Ile Metis będzie % myslisz ?
9 maj 14:59
Metis: Daj spokój, nawet nie liczę pkt.
Nie mam zadań z geometrii.
9 maj 15:01
pytajnik123: Panowie spokojnie

Trudniejsza matura = niższe progi

Przecież miejsc mają tyle samo
9 maj 15:03
Pirat: 66−70%

Zostało mi 5 min do końca i zacząłem zaznaczać wszystko co mogę na zadaniu z
Planimetrii
Po 2 min wyszło mi coś takiego jak Kacprowi i tak pacze i pacze no tak kurwa! i 3 pkt do
kolekcji.
9 maj 15:07
Metis: Studiowanie informatyki
9 maj 15:08
rafal: |x1 − x2| < 3, czy to mozna podniesc obustronnie do kwardatu?
(x1 − x2)2 < 9
x12 − 2x1x2 + x22 <9
(x1 + x2)2 − 2x1x2 − 2x1x2 < 9
b2a2 − 4ca < 9
Czy mozna bylo zrobic tak zadanie z parametrem ?
9 maj 15:17
9 maj 15:17
omikron: Tak
9 maj 15:18
Adam: Ile punktów moga odjac, jeśli zapmniałem o założeniu w zad 11 ?Napisalem, ze cos2x>0
9 maj 15:18
rafal: 2 pkt:
1 za zalozenie ze nie napisales ze jest rozne od 0
a druie za niezgodnosc ostatecznej odpowiedzi w zadaniu
9 maj 15:19
Damian: Te rozwiazanie nie sa dobre
9 maj 15:22
Kacper:
Przyszły makler, w tych rozwiązaniach są błędy, znalazłem przynajmniej 2
9 maj 15:24
mat: Serio dostane aż 2/4 jak pominalem to ze cos nie moze byc 0

A juz myslalem ze zadnego punktu
nie dostane
9 maj 15:24
Lolek: Lol przecież oni maja źle a (−1;1) lol
9 maj 15:24
jkl: | | | |
może było zrobić | *2*82=15360 |
| | |
9 maj 15:27
9 maj 15:27
Metis: Rozwiązanie
troxa chyba jest

Wybiera miejsce dla 3 jedynek , dla 1 dwójki , 6 trójek
... dla 2 dwójek , 5 trójek
dla 3 dwójek , 4 trójek
itd i samych dwójek lub trójek
9 maj 15:37
Evelek: To co, widzimy się wszyscy na studiach po dzisiejszej maturce.
9 maj 15:41
GIGANT: Czyli widzimy się na unitarce
9 maj 15:47
Ralf: Omikron. W tym deltoidzie to idzie Tak:
Prosta AC jest osią symetrii I na czworokacie da się opisać okrąg, czyli katy przy
wierzcholkach B i D są proste
Prosta AC ma równanie x+2, prosta AB wyznaczamy równanie 4/5x+8
Więc prosta BC ma współczynnik kierunkowy −5/4, mamy punkt B, wyznaczamy równanie i szukamy
punktów wspólnych AC i BC. X=8/3 y=14/3
Wyznaczamy równanie prostej BD wiedząc że jest prostopadłe do AC i przechodzi przez punkt B
Wychodzi −x+8 i szukamy punktów wspólnych z AC. Wychodzi punkt P=3,5, który jest jednocześnie
środkiem odcinka BD. Podstawiamy do wzory na środek odcinka i otrzymujemy współrzędne punktu D
6,2
No ale jak to mówią, mądry maturzysta w domu
9 maj 15:57
Kacper:
A jednak współrzędne punktu C w zadaniu z deltoidem są źle.

Podałem nie te co trzeba
9 maj 16:02
PrzyszlyMakler: Ten dowód, można było tak?
x2 + y2 = 2
x + y ≤ 2 |2
przeksztalcam tozszamosciowo
x2 +2xy + y2 ≤ 4
2 + 2xy ≤ 4
−2 ≤ −2xy | *(−1)
2≥ 2xy
x2 + y2 −2xy ≥ 0
(x + y)2 ≥ 0
kwadra liczby jest zawsze nieujemny cnu
9 maj 16:05
zef: I jak oceniacie poziom tej maturki ?
9 maj 16:06
6latek: Pirat
ja tez dzisiaj pacze a tu zaraz będzie Paczków
9 maj 16:10
ZKS:
PrzyszlyMakler to nie jest przekształcone równoważnie x + y ≤ 2 / 2.
9 maj 16:12
omikron: Dzięki Ralf. Właśnie coś mi się nie zgadzał wynik Kacpra.A teraz już zapomniałem jaki ja miałem
wynik

Właśnie ta informacja o kątach prostych to to czego mi brakowało a wiedziałem że rozwiązanie
takie skomplikowane nie może być. Coś z trójką w mianowniku mi wyszło, więc może dobrze.
Tak czy inaczej jestem zadowolony z matury, oprócz deltoidu, którego nie jestem pewien
powinienem mieć wszystko dobrze
9 maj 16:14
Adam: Czyli jak ktoś podniodł x + y ≤ 2 do kwadratu to ma 0 punktow ?
9 maj 16:14
Evelek: Tak jak cke zapowiedziało, zadania będą odbiegać od schematów szkolnych i podręcznikowych.
Zadania zamknięte banalnie proste według mnie.
Dalej mamy prawdopodobieństwo warunkowe, również proste jeśli ktoś opanował materiał.
Ciąg zbieżny − jeden prosty warunek trzeba było pamiętać, że |q| < 1, jak ktoś opanował szereg
geometryczny to banał.
Wzory Viete'a − jak się ktoś nie pomyli w cyferkach to dobrze wyjdzie.
Zadania na dowód − średnie bym stwierdził, ale dało rade zauważyć pewne zależności.
Wartości parametru dla prostych − jedno z trudniejszych według mnie, takich w szkole nie było w
podręcznikach.
Nierówność cosinusa to raczej formalność powinna być, ale też podchwytliwe trochę bo w ułamku
zapisane, trzeba dziedzinę wyznaczyć itd.
Zadania z analitycznej − wysoki poziom trudności, trzeba było dobrze pokombinować, wzory na
proste, odległości od prostej itd.
Zadanie z ostrosłupem − wszystko sie sprowadzało do zauważenia pewnego podobieństwa trójkątów i
odcinków aby znaleźć boki, zadanie na pomysł według mnie, poziom trudności średni.
Ostatnie z optymalizacji za 7pkt, jak ktoś nie wpadł na pomysł to od razu 14% w dupę ma, więc
nieciekawie. Zadanie zupełnie odbiega od podręczników. Najtrudniejsze według mnie z całego
arkusza.
Generalnie matura na podobnym poziomie co rok temu, może ciutek trudniejsza ze względu na
ostatnie zadanie, przez które wiele osób traci tak jak wspomniałem, 14% na wejściu.
70% było do wyciągnięcia jak ktoś się przygotował porządnie.
9 maj 16:18
omikron: Zadanie z ostrosłupem podobne do tego z 2010 roku. Takie samo polecenie, tylko zamiast
wysokości podstawa podana i działanie na zmiennych zamiast liczbach.
9 maj 16:22
ZKS:
Nie wiem czy będzie 0 punktów, a wystarczyło zapisać tak x + y ≤ 2 dla x; y < 0 nierówność
jest oczywista dla x; y ≥ 0 jako, że obie strony są nieujemne podnosimy do kwadratu i
otrzymujemy
(x + y)2 ≤ 4 = 2 • (x2 + y2)
x2 + y2 + 2xy ≤ 2x2 + 2y2
x2 − 2xy + y2 ≥ 0
(x − y)2 ≥ 0
Nierówność ta jest spełniona dla wszystkich x; y oraz wszystkie przekształcenia były
równoważne, zatem nierówność x + y ≤ 2 jest prawdziwa.
9 maj 16:22
Kacper:
ZKS nie strasz maturzystów, bo w zadaniu było, że x i y są dodatnie
9 maj 16:24
Jack: Evelek... To ja mowie ze ostatnie najprostsze ze wszystkich...14% darmo
9 maj 16:24
Evelek: No widzisz Jack, każdy myśli inaczej, ja wyraziłem swoje zdanie, dla mnie zadanie z kosmosu,
kompletny brak pomysłu na zapisanie równania jakiegokolwiek względem punktu C, żeby to był
jakiś wierzchołek jeszcze to okej, wtedy jakieś p,q i można kombinować.
9 maj 16:27
ZKS:
Jak było to okej nie patrzyłem na wszystkie zadania.
9 maj 16:31
ZKS:
Tylko jeżeli można było się przyczepić (x + y)
2 ≥ 0 c.n.u, ale czy to było do udowodnienia?
9 maj 16:35
PrzyszlyMakler: @ZKS, przepraszam bardzo, możesz mi wyjaśnić co źle w tym moim?

Serio nie rozumiem..
9 maj 16:37
GIGANT: Znalazł ktoś rozwiązania do starej formuły?
9 maj 16:40
omikron: Zrobiłem jeszcze raz tym samym sposobem zadanie z deltoidem i wyszło mi poprawnie, czyli dobrze
je zrobiłem.

Kąt przy wierzchołku A oznaczyłem alfa, obliczyłem z twierdzenia cosinusów cosinus alfa.
Później obliczyłem DC i BC z tw. cosinusów. Następnie OC z Pitagorasa (O to punkt przecięcia
przekątnych). I na końcu stosunek AO do OC obliczyłem i stwierdziłem że jest równy stosunkowi
wektorów. A z tego wychodzi punkt C. Bardzo okrężne rozwiązanie, ale jak widać poprawne.
9 maj 16:43
ZKS:
Oczywiście nie chcę nikogo straszyć zapewne będzie za to max punktów.

Trzeba tylko
zwracać uwagę na to, co się pisze.
(x + y)
2 ≥ 0
Powyższa nierówność jest prawdziwa dla rzeczywistych x; y oraz wszystkie przekształcenia były
równoważne, zatem nierówność
x + y ≤ 2 jest prawdziwa i
to było trzeba udowodnić.
Napiszę jeszcze raz
sprawdzający i tak da za taki zapis max punktów, więc się nie
przejmuj.

Z Twojego zapisu by wynikało, że należało udowodnić (x + y)
2 ≥ 0 tyle.
9 maj 16:43
PrzyszlyMakler: I tak zjebałem, bo we wzorze sk. mn. zgubiłem dwójkę i mnozeyłem wszystko x2 i mi wyszło:
x2 + (x − y)2 + y2 ≥ 0
Ale to błąd rachunkowy. To było zadanie na 3pkt to ciekawe czy dostane 2 czy 1. Ta matura to
byla dla mnie porazka. Spierdolilem na calej linii.
9 maj 16:47
ZKS:
Na jednych stres wpływa bardzo pozytywnie na innych paraliżująco.
PrzyszlyMakler głowa do góry, nieraz egzaminatorzy sprawdzają na korzyść piszącego.
9 maj 16:50
ZKS:
Tak poza tym 50% > będzie?
9 maj 16:52
Metis: ZKS Ci na których wpływa pozytywnie to psychopaci
9 maj 16:53
Gaunt: Zgadzam się
Metis
9 maj 16:55
pytajnik123: Gaunt A Ci jak poszło?
9 maj 16:56
Metis: Mówię poważnie. Gdzieś jest w sieci o tym artykuł, chyba w focusie o tym czytałem.
9 maj 16:57
ZKS:
Jestem psychopatą, ale może nie tyle co stres na mnie wpływa pozytywnie, a po prostu
staram się nie stresować.
9 maj 17:00
PrzyszlyMakler: Zadanie z ostroslupem przeczytalem, że a = 5, a nie H, a tak to cale dobrze. Nierownosc tryg.
zrobilem cala dobrze w brudnopisie ciekawe czy sprawdza. W 7 wyznaczylem q warunki, ale nie
wiedizalem co dalej.. Ogolem moze 40%.
9 maj 17:01
PrzyszlyMakler: Miałem wiedze na 62%, ale nawet w wzorach vietea pod peirwiastkiem dalem −2x1x2, zamiast
−4x1x2..............
9 maj 17:01
fiz666: może ktoś spojrzeć na moje pytanie odnośnie zadania z prawdopodobieństwa na starej maturze?
9 maj 17:01
ZKS:
Czemu w brudnopisie, a nie tam gdzie powinno to się znaleźć?
9 maj 17:02
PrzyszlyMakler: Bo najpierw zrobilem, ale zle. SKreslilem cale i dalem dopisek, ze rozwiazanie w brudnopisie.
9 maj 17:03
Gaunt: @pytajnik123
Jak obliczyłam szacowany % byłam załamana. Teraz się już jakoś uspokoiłam.
Mam gdzieś w przedziale <64,70>%.
Najbardziej nie mogę wybaczyć sobie dowodu algebraicznego i trygonometrii, która była prosta, a
ja poprawiając błąd w dziedzinie (tryg.)nie uwzględniłam jej w wyniku albo po zauważeniu, że
tylko jedną stronę nierówności podniosłam do kwadratu coś zepsułam poprawiając na szybko
Mam jeszcze fizykę R przed sobą, więc nic nie stracone, na pwr powinno wystarczyć, jednak
zawsze ambicje jakieś są
9 maj 17:05
Metis: ZKS też uważam, że to zależy od nastawienia
9 maj 17:05
ZKS:
PrzyszlyMakler jak napisałeś, że rozwiązanie w brudnopisie i dokładnie gdzie, to powinni
Ci sprawdzić.
9 maj 17:06
omikron: PrzyszłyMakler, myślę że sprawdzą jak napisałeś że w brudnopisie rozwiązanie
9 maj 17:07
9 maj 17:07
Ralf: Dla mnie matura dość trudna, ogółem. Zadania były dosyć skomplikowane, dużo liczenia. Byłem
przygotowany na tego typu zadania, rozwiazywalem już podobne, Ale stres to taki" blyskacz" jak
ten z facetów w czerni
Przez głupie błędy typu minus zamiast plusa, bedzie 60−70%
9 maj 17:07
Ralf: Nierówność to ja ze stresu zamieniłem na równanie, bo obliczylem miejsca zerowe i taką dałem
odpowiedź...
9 maj 17:09
ZKS:
Metis dokładnie, a przeliczałeś sobie punkty, czy będzie 80% > ?
9 maj 17:09
Kacper:
Ktoś się przyłożył i liczył powoli
9 maj 17:11
PrzyszlyMakler: A kurwa 60% to byłby raj... to było w zasięgu. No cóż. Pozostała dziś wódka, a poniedziałku się
biorę za przygotowanei do poprawy.
9 maj 17:14
fiz666: Kacper, zajrzysz do mnie?
9 maj 17:16
Metis: ZKS 

Nie mam zadań z geometrii − 18pkt. czyli na pewno straciłem już 36%.
Do tego nie wiem jak reszta.
Nie spodziewałem się takich zadań... Te najwięcej punktowane były z geometrii, i mi nie
weszły...
Resztę bez geometrii mam. To mnie najbardziej boli.
W trakcie przygotowań pomijałem geometrię bo ani za nią nie przepadam, ciężko było mi coś
zauważyć, a samo robienie rysunków zajmowało dużo czasu.
Najlepsze jest to, że tak się zajebiście rozkręciłem do pierwszego zadania z geometrii, że
myślałem, że będzie naprawdę 100%.
Przyszły kolejne zadania, te najwyżej punktowane i...
Mam nadzieję, że te progi spadną i po roku przeniosę się na to co mi się marzy. Bo dzisiaj moje
marzenia prysły.
Na razie cóż, trudno, wygląda na to, że nie jestem taki bystry.
Może poprawię za rok.
Ale z tego co rozmawiam ze znajomymi to każdemu poszło podobnie − nie najlepiej.
9 maj 17:17
Metis: Najlepsze jest to, że kiedyś myślałem naprawdę myślałem o studiowaniu matematyki, tylko ją tak
naprawdę lubię. Z prawdziwą informatyką nie miałem do czynienia, ale to też mnie interesowało.
Teraz, po maturze widać jaki ze mnie "matematyk", a o studiowaniu informatyki mogę nadal
marzyć.
Zawiodłem siebie, rodziców i Was. Porażka.
9 maj 17:21
PrzyszlyMakler: @Metis. Nikt nie wie lepiej co czujesz, ode mnie. Marzył mi się FiR na SGH. Wystarczyłoby 60% z
matmy i 2x 80 niemiecki, geo. Teraz mam szanse tylko teoretyczne, a tak naprawde zerowe. Tym
bardziej, że na 60% ta matura nie byla trudna. Metis, a moze sprobujesz poprawic? Umiesz
wszystko oprocz geometrii. Moze sie udac.
9 maj 17:24
Evelek: Dzisiaj marzenia wielu młodych ludzi prysły niestety. Mi też poszło nie najlepiej, drobne błędy
ze stresu i od poprawnie rozwiązanych zadań ten 1 pkt odjęty, ale jednak na te 60−70% liczę.

Może nadrobisz fizyką Metis.
9 maj 17:24
ZKS:
Tak jak mówiłem progi będą niższe przez to.

Miałem tak samo jak Ty, czyli geometrii również
nie lubiłem i nie lubię do tej pory.

Jednak miałem dobrze opanowaną geometrię analityczną
i zadania z geometrii bardzo mi pod pasowały na maturze.
9 maj 17:27
Marcinek : Mi też nie poszło za najlepiej Metis głowa do góry rok różnicy to tak naprawdę nie wiele.
Lepiej spróbować
za rok niż iść na studia na jakie się nie chce.
9 maj 17:28
Ralf: Progi pójdą w dół, a Ci ludzie co w tamtym roku napisali na 80% i się nie dostali, dostaną sie
w tym na nasze miejsca
9 maj 17:28
PrzyszlyMakler: Metis nie zdaje fizyki z tego co pamiętam. Szkoda kurwa, wczoraj na dzień prze maturą robiłem
sierpniowy poziom r. 2013r.. Tam to były banały, trywalne zadania powarzane rok w rok.
SLuchajcie, zeby nie bylo nieporozumien. Ja szanuje kult wiedzy i uwazam, ze po prostu w tym
roku nie zasluzylkem na upragniony wynik. Wiekszosc czasu wolnego poswiecilem niemieckiemu i
po prostu nie zasluyzlem, ale jednak na 60% ta matura byla do zrobienia i mi kurwa po prostu
przykro, ze nie potrafie czytać, że H=5, a nie a=5.. wz.sk.mn... cale zycie czlowiek robi a na
najwazniejszym egzaminie zapominasz o 2 przy xy... komedia. Za rok 90+.
9 maj 17:29
Ralf: Pocieszajmy się, że technikum ma chrzest bojowy za rok, a my solidarnie z nimi zmierzymy się z
matura jeszcze raz
9 maj 17:29
ZKS:
Metis nikogo nie zawiodłeś. Mi się wydaję, że za bardzo chciałeś i tylko dlatego nie
wyszło.
9 maj 17:30
Evelek: Ja powiem tak, matura nie była łatwa − ale była do zrobienia.
Wszystko każdy umiał tylko nie potrafił wykorzystać. Niefajne to ale jednak tak musi być. Teraz
każdy może w domu wziąć sobie taki arkusz maturalny i rozwiązać na te minimum 90%, bo wszystko
już się stało proste.

Tak to jest w życiu, że w najważniejszych momentach coś 'nie pyknie'
i mamy to co mamy.
Głowa do góry Metis,nie porównuj się w tym przypadku względem matury tylko względem innych −
nie ty jeden zawaliłeś arkusz dzisiaj, progi spadną, będą wyniki w lipcu to będziesz dopiero
wtedy myslał, co dalej.
9 maj 17:31
Ralf: Ktoś pisze chemię w piątek? Módlmy się
9 maj 17:32
metis: Jaki chrzest bojowy?
9 maj 17:33
Ralf: Maturę technikum ma za rok, rocznik 97
9 maj 17:33
Metis: Teraz jestem już przekonany, że nie zostanę w domu. Uczyłem się dużo, przerobiłem wiele
arkuszy. Trzy lata pracuję tutaj na forum.
Jaką mam pewność, że za rok CKE także czegoś nie "dowali"... − żadną.
Pójdę na niewymarzony kierunek tak jak z resztą radzicie.
Będę pracował i przeniosę się na kierunek, który będę chciał.
Geometrii i tak się nie nauczę , bo po prostu tego nie lubię, a to ona zadecydowała dzisiaj o
moim wyniku.
A kto wie, może i ten kierunek, który wybiorę mi się spodoba.
TRUDNO
9 maj 17:34
Marcinek : Może infa lepiej pójdzie
9 maj 17:35
Evelek: Za mało uczelni wyższych na nas wszystkich.
9 maj 17:36
Ralf: Tylko ja mam takie wrażenie czy Wy też, że teraz w tych maturach bedzie stawiane bardziej na
kombinowanie i rozwiązywanie czegoś, czego do tej pory się mało robiło, niż to było na
maturach w poprzednich latach? Arkusze z kilku lat wstecz to się między gryzem kanapki a
lykiem herbaty robiło, a ten dzisiejszy... z resztą podstawa tez była dość na pomyślnie
9 maj 17:36
jkl: Dużo punktów może być uciętych za brak dziedziny w nierówności cos..? oczywiście przedziały
wyszły mi równiez bez niej czyli
(π/6; 11π/6)?
9 maj 17:37
6latek: Dlatego ja pisałem i pisać będę .
na studia powinny być egzanimy wstępne . Matura powinna być zaliczona tylko po to z eby te
egzaminy zdawać .
I jeszcze jedno . Ja wiem ze jstescie rozżaleni bo nie poszlo ale to nie upowaznia do tego
żeby tak się wyrazac na forum jak niektórzy to czynia
9 maj 17:37
Metis: ZKS może nie to, że za bardzo chciałem, ale najzwyczajniej w świecie nie miałem dobrze
opanowanej geometrii.
Reszta zadań weszła bez problemu− choć i tak boję się, czy czegoś nie pominąłem, bo gdy ma się
mało czasu to dochodzi stres, a o sprawdzeniu już nie było mowy.
9 maj 17:39
Ralf: Z dziedziny wyrzucić trzeba pi/2 czyli przedziały inne wyjdą też. Zapewne 2 punkty utna
9 maj 17:39
6latek: Metis 
Twój post 17:34 bardzo dobre podejście .
9 maj 17:39
jkl: lepsze te 2 niż 0

jak to mówią grosz do grosza a będzie kokosza
9 maj 17:41
Janko: Makler a wkładasz na UW na Fir lub SGGw? Bo ja planowałam, jak myślisz jakie mogą być progi?
9 maj 17:42
ZKS:
Metis brawo za dojrzałą wypowiedź, to w Tobie szanuję, liczę jednak na to, że uda Ci się
dostać tam gdzie będziesz chciał. Dobra ja już odpocząłem i znowu spadam się uczyć.
Głowa do góry.
9 maj 17:43
Metis: Dzięki
ZKS.
Trzymaj się
9 maj 17:44
PrzyszlyMakler: @6latek, przepraszam, zdecydowanie nie powinienem. Wybaczcie, sądzę, że zainstnialy roizne
okolicznosci lagodzace.
@Janko Bede studiowac na SGH, bo taki jest moj cel. Ta szkola to wszystko czego potrzebuje i
zloze papiery tlyko na nia.
@Metis, przemysl to jeszcze. Ja jestem zdania, że rok to rok, a szkoda zalowac cale zycie.
9 maj 17:46
6latek: Powiem CI ze o 10:30 (przed przerwa w pracy) tak sobie pomyslalem jak Tobie tam idzie .
Mysle sobie pewnie dobrze bo tyle się uczyl .
Ale glowa do góry i nie zadręczaj się tym bardzo . Pewnie przez jakiś czas będziesz myslal o
tym dlaczego tak to zrobiłem a moglem zrobić inaczej . Pewnie mogles . To wszystko minie .
Wiesz co mnie spotkalo w styczniu ?. Do tej pory czasami poplakuje sobie . Ale już coraz mniej
I tak będzie tez z Toba
9 maj 17:47
Jack: gowa do gory pany
9 maj 17:47
Metis: Makler jeśli będzie trzeba to nawet wypruje sobie żyły, i będę studiował, i pracował
jeszcze nad poprawą tej matury.
9 maj 17:49
Jack: no jasne ze bedzie git, nie ma co sie poddawac.
9 maj 17:54
Ralf: Metis, grunt to ambicja i zaparcie. Niektórzy składają po 5 razy papiery i w końcu się udaje
9 maj 17:54
Janko: Makler ale to jest szansa dostania się tam przy takich wynikach?
9 maj 17:55
Evelek: A może na całą polske tylko 100 osób napisało powyżej 80%?

Się martwicie za wczasu. Bedą
wyniki będziemy sie martwić.
9 maj 17:56
6latek: Janko 
Zawsze jest szansa
złapać szympansa
9 maj 17:57
pytajnik123: Ja mam 80%−86% a rok temu próg był 84%

Wiec tez jestem nie zadowolony
9 maj 17:57
Janko: Bo ja nie zdaje niemieckiego wogole i nie wiem czy jest sens wogoles składać papiery na SGH,
matkę na ok 70℅ napisałem, dlatego pytam
9 maj 17:58
Janko: Matme
9 maj 17:59
PrzyszlyMakler: @ jANKO, NO MOWIE, ZE bede poprawial. Sry za caps.
9 maj 18:02
PrzyszlyMakler: Na Sgh musisz miec 3 przedmioty rozszerzone i podstawe z jezyku z innego przedmiotu niz
rozszerzenie.
9 maj 18:05
Lech Roch: Wiem ale slyszlaem ze mozna ten bez niemca tylko wtedy z wszystkiego pewnie po 90+ trzeba miec
9 maj 18:11
Matmamymżyciem: W zadaniu 9 podstawcie sobie za a=0 i zobaczycie że też może być...
x−2 = 5 − a*x czyli x−2=5−0*x ==> x=7 , y= 5 ....
i co teraz ?
9 maj 19:02
Metis: od −1 do 2,5 więc o co chodzi ?
9 maj 19:03
Matmamymżyciem: Ok ok
Zadanie 6 − wyraźnie jest napisane " losowo wybrana osoba, spośród ankietowanych " czyli
wszystkich ankietowanych , musi być mężczyzną oraz być za budową przedszkola jak dla mnie
wynik: 0,226
Zadanie 13 − nie określili się co to ma być dokładnie , ja wykonałem romb który ma taką samą
współrzędną D , lecz współrzędna C jest w innym miejscu. Źle określili treść zadania
Reszta jest dobrze i normalnie
9 maj 19:11
Gaunt: w zadaniu 13 określili, ze prosta AC jest JEDYNĄ osią symetrii figury, a romb ma dwie osie
symterii
9 maj 19:17
Smule: Matmamymżyciem
Ok, ale masz napisane w zadaniu, że ma to być osoba popierająca, jeśli jest to mężczyzna
Definicja warunkowego:
A∩B − iloczyn warunku "podstawowego" i warunku "jeśli"
B − warunek "jeśli"
Wychodzi 2260/3000. Robienie drzewkiem czy czymkolwiek innym nie da takiego wyniku.
9 maj 19:21
Martiminiano: DO WSZYSTKICH ZAWIEDZIONYCH.
Rok temu zdawałem maturę. Też byłem stałym bywalcem tutaj na forum i swój wynik w dużej mierze
zawdzięczam ludziom, którzy tutaj poświęcają nam swój czas i wiedzę. 68% z rozszerzenia, byłem
cholernie zawiedziony, chciałem zawsze studiować matematykę, sprawdzić się w tym, bo to był
jedyny
przedmiot którego nauka sprawiała mi prawdziwą satysfakcję. Powiedziałem sobie, że spróbuję.
Jestem na drugim semestrze, pierwszy ukończyłem ze średnią 4,5. Nie byle gdzie, bo na PG.
Zmierzam do tego,
że nie wynik, dyspozycja dnia, czy stres czyni to jaką naprawdę macie wiedzę. Na studiach
wszystko zaczyna się
od nowa, to tylko przepustka. Nie załamujcie się i dajcie sobie szansę.

Mało tego, tak
bardzo nie dawało
mi to wszystko spokoju, że poszedłem dzisiaj poprawić maturę. Tak z biegu, bez żadnego
przygotowania,
bez rozwiązywania zadań, pech chciał, że trafiło na geometrię i stereometrię w wydaniu, które
po
prostu już chyba nigdy nie będzie mi bliskie. Pogodziłem się z tym dzisiaj. Wyniku nie
poprawię, ale
cieszę się, że byłem, spróbowałem i wreszcie mogę sobie odpuścić zadręczanie się wynikiem.
On w rzeczy samej nic nie oznacza. Matematyka to OGROMNA dziedzina i specjalizować się można
w niej i tak tylko w bardzo wąskim zakresie, jeśli naprawdę chce się być w tym dobrym i mieć
pojęcie
co się robi. Więc nie przejmujcie się, że nie każdy z Was jest dobry z geometrii, analizy
matematycznej,
czy trygonometrii. Głowy do góry, na studiach wszystko zaczyna się od nowa, a myślę, że jestem
najlepszym
przykładem tego, że jak się chce, to można sobie tu poradzić.
9 maj 20:27
Archeolog: Ja źle przeczytałem polecenie i wyliczyłem mężczyznę NIE popierającego. Czyli 0,226
Ogółem skosiłem dobre 30% błędami, więc teraz tylko zaoczne mi ewentualnie zostały...
30% z 60 które mogłem uzyskać
9 maj 20:29
biodro: Jakies dobre zbiory z geometrii polecacie? Dzisiaj analityczna rozsadzila mi mózgowie...
9 maj 20:31
Martiminiano: Zawsze można dostać się po wyniku z podstawy też.
9 maj 20:34
6latek: Do czego teraz te zbiory potrzebne?
9 maj 20:35
Saizou :
Martiminiano poczytaj co robił Hilbert (specjalista w wielu dziedzinach matematyki),
jaki miał system prowadzenia badań itp.
9 maj 20:35
Martiminiano: Geometrię chyba po prostu trzeba czuć, nie wiem czy można się tego jakoś specjalnie nauczyć.
Można znać zależności itd., itp., ale jak patrzysz i tego nie widzisz jak ja, to nic nie da.
9 maj 20:35
Martiminiano: Saizou, oczywiście, że są ludzie stworzeni do takich rzeczy i nawet nie śnię osiągać ich
pułapu.

Stwierdzam tylko, że nie można się załamywać tym, że np. nie umie się geometrii, bo ludzi,
którzy
są stworzeni do tego żeby być biegłym w tym wszystkim jest naprawdę mało.

I ja np.
osobiście nigdy nie będę śmiał powiedzieć, że jestem dobry z matematyki.
9 maj 20:38
azeta: czasami przypadek i zły los sprawiają, że zaczynamy myśleć o opcjach, których nawet nie
braliśmy pod uwagę jako awaryjne. to tylko... matura i aż matura, ale nie dołujcie samych
siebie, trzeba się odciąć od złych emocji i ruszyć na przód

nie raz rok przerwy, a czasem i
trochę więcej, pozwala zmienić diametralnie podejście do wszystkiego. dzisiaj Wam życzę,
żebyście nigdy nie rezygnowali z marzeń i nie poddawali się!
9 maj 20:41
Metis:
Martiminiano
azeta
9 maj 20:51
Gaunt: właśnie takich słów dzisiaj mi trzeba było. Dziękuje
9 maj 21:03
Pawlo392: Ludzie, jak móżna rozwiązywać nierówność i zapomnieć że się ją rozwiązuje i myśleć że to
równanie.?
9 maj 21:09
Lech Roch: Jak mozna widziec w optymalizacyjnym odcinek dlugosci 4 I napisac 2? Przebijesz?
9 maj 21:10
Pawlo392: I niech mi ktoś powie, że matura adekwatna do wiedzy.
9 maj 21:11
Saizou : a jak można mówić co innego, pisać coś innego i jeszcze myśleć coś innego
9 maj 21:11
PrzyszlyMakler: Wy się przebijacie? Lepiej przebijcie odczytanie, że 5 to krawędź podstawy, mimo że w zadaniu
napisana jest wysokość.
#no one can beat me.
9 maj 21:12
Lech Roch: Jak myslicie wyzeruja mi za to zadanie? Cale myslenie dobre tylko zamiast 4 dalem 2xDD
9 maj 21:13
omikron: Stres może spowodować wszystkie te rzeczy
9 maj 21:13
Lech Roch: Makler chyba jestesmy mistrzami, musimy to opic
9 maj 21:14
omikron: Lech, z tym optymalizacyjnym może być problem. We wszystkich innych typach zadań odejmą punkt
za błąd w obliczeniach, ale jeżeli z tym błędem liczysz dalej dobrze to przyznają punkty. A do
oceniania zadania optymalizacyjnego mają specjalne wytyczne, że za kolejne etapy zadania
przyznają punkty tylko jeżeli wcześniejsze są zrobione bezbłędnie.
9 maj 21:15
Lech Roch: A no wlasnie czyli zeroweczka
9 maj 21:16
Pawlo392: Lech jeśli konsekwentnie rozwiązałem raczej stracisz jeden punkt
9 maj 21:16
Lech Roch: Ale poprzez to ze podstawilem inna zmienna a bylo to na samym poczatku zadania to wszystkie
kolejne obliczenia sa jakby niepoprawne mimo iz myslenie ok ciekawy jestem
9 maj 21:18
omikron: Przynajmniej tak mi mówiła nauczycielka, ale może nie traktują tego tak surowo już na tej
właściwej maturze. Także nie trać nadziei.
9 maj 21:19
Pawlo392: Zadanie z ostrosłupem rozwiązywałem bardzo pracochłonną metodą. Takie ładne liczby mi
wychodziły a na końcu Delta ujemna. Dostanę choć dwa punkty.?
9 maj 21:20
Metis: Po co pytać co będzie?
I tak już nie zmienicie wyniku. Przepadło.
9 maj 21:21
Pawlo392: 2 punkty 4 %. Zawsze coś.
9 maj 21:22
PrzyszlyMakler: @Metis
Czyta się Schopenchauera? XD
9 maj 21:22
omikron: Pawlo, zależy czy ta metoda do czegoś prowadziła
9 maj 21:22
Gaunt: zróbmy domówkę, której nie przeżyje nikt
9 maj 21:23
PrzyszlyMakler: Ja już 200 wódki walnąłem, ale to akurat zalegała w domu od pół roku. Od poniedziałku biorę się
za poprawianie.
9 maj 21:24
Pawlo392: Porównałem dwa wzory na pole jednej ściany bocznej. Tym samym Wyznaczyłem bok trójkąta
równoramiennego który między ramionami miał 120 stopni. Następnie stwierdzenia cosinusów
9 maj 21:24
Pawlo392: Wszystko Uzależniłem od a
9 maj 21:25
omikron: Ale wyszła Ci delta ujemna z powodu błędu w obliczeniach?
9 maj 21:26
Michał: Koledzy, koleżanki uczyłem się cały ostatni rok technikum i muszę powiedzieć, że jestem z
siebie dumny, około 85%−90%

Pozdrawiam wszystkich
9 maj 21:26
omikron: To gratuluję
9 maj 21:28
PrzyszlyMakler: Michał, stara czy nowa podstawa?

Oczywiście, szacuneczek.. no i dodam pod nosem, że
zazdroszczę.
9 maj 21:29
yht:
Michał, ładny wynik
Maturka trudna była, naprawde
9 maj 21:29
Michał: Nowa podstawa
9 maj 21:30
Pawlo392: Tak, metoda na pewno poprawna. A na szukanie błędu nie było czasu.
9 maj 21:31
omikron: To jak metoda poprawna to na pewno dostaniesz punkty.
9 maj 21:32
Michał: Pawlo392, też tak robiłem że porównałem pola ściany bocznej ostrosłupa i potem tw cos.
9 maj 21:32
Pawlo392: Dwa by było git. A jak myślisz, czy za napisanie warunku zbieżności i rozwiązanie byłby 1
punkt. Ja idiota czytam ze dodatnie i po sekundzie nie pamietam
9 maj 21:33
Pawlo392: No a ja coś pomyliłem, a obliczeń było dużo.
9 maj 21:34
Riw: 40%... Tragedia. Zamknięte i kodowane były takie banalne, że zaczęłam czytać otwarte z
uśmiechem na ustach. Jeszcze nigdy tak szybko nie przeszłam z wyszczerzu do wyglądu grumpy
cata. Teraz zostaje mi tylko wierzyć w fizykę.
9 maj 21:35
omikron: Drugi punkt jest na pewno za poprawny wynik, a pierwszy albo za postawienie warunku zbieżności
albo wszystkich warunków (czyli też o wyrazach dodatnich). Dowiemy się jak cke klucz
odpowiedzi opublikuje.
9 maj 21:35
Michał: w tym zbieżności miało być q>0 i q<1 dwa warunki i tyle w sumie
9 maj 21:36
Pawlo392: Pewnie za wszystkie warunki.
9 maj 21:36
omikron: Pewnie tak
9 maj 21:37
omikron: Pawlo, jakiego wyniku się spodziewasz?
9 maj 21:38
Pawlo392: 60 % z tym, że to wynik maksymalny. Jakbym nie zawalił tego ostrosłupa tej zbieżności i
nierówności. . Teraz to już późno.
9 maj 21:41
omikron: A tam gdzie idziesz to wystarczy?
9 maj 21:42
Bolek amato: w nierówności trygo omyłkowo zapisałem przedziały dla cos 60 po prostuy pomyliłem cos30 z cos
60 ale tok rozumowania mam ok, dostane jakieś punkty bo żal aż tych 4 xd ?
BOLI MOCNO BYŁO DO ZGARNIĘCIA TE 90% MIĘKKO,A BEDZIE 70 NIE WIEM JAK ŻYĆ, MOŻE NA OFICERSKIE
AMW MI SIE UDA DOSTAĆ INFA WE WROCKU POSZŁA SIĘ J#$@Ć, BO NA FIZYKĘ TO NIE LICZĘ XDDDDDDD
9 maj 21:42
Michał: Gdzie chcecie iść? Ja na agh
9 maj 21:43
Pawlo392: Nie. Marzyłem o UW, teraz nie wiem..
9 maj 21:43
omikron: SGH
9 maj 21:44
omikron: Pawlo, z tego co widzę to wszyscy piszą że była trudna matura w tym roku. Możliwe, że progi
będą niższe.
9 maj 21:45
Michał: Na pewno będą niższe.
9 maj 21:46
Pawlo392: Myślę o UJ. W zeszlym roku wystarczyło 50 %.
9 maj 21:46
Pawlo392: A omikron u Ciebie jak.?
9 maj 21:47
Michał: Informatyka na AGH progi z zeszłego roku 942 punkty na 1000, powaliło?

Jakieś cyborgi same chyba.
9 maj 21:49
omikron: Nie chcę zapeszać, ale liczę na 90−100 % z matmy. Raczej nie powinno być problemów z dostaniem
się na studia.
9 maj 21:50
Pawlo392: Ładnie , a studia jakie?
9 maj 21:51
omikron: SGH
9 maj 21:51
Pawlo392: To powodzenia.
9 maj 21:53
omikron: Dzięki i nawzajem
9 maj 21:54
Kasia123456: A ktoś na air na polibudę warszawską?

U mnie w oczekiwaniach było ok. 85%, raczej wyjdzie 70−78% więc nie jest aż tak tragicznie,
ale mogło być lepiej.
Btw. mój chłopak jest na tej bodajże "najlepszej" informatyce na agh i stwierdził, że dał się
oszukać.
Niektórzy jego znajomi mają to samo zdanie i uważają że drugi raz by nie poszli.
Niedawno sobie uświadomiłam jedną rzecz... nie warto pójść na jakiś super wypasiony wydział
gdzie
będzie bardzo ciężko, lepiej wstąpić w tym czasie do jakiegoś ciekawego koła naukowego.
Pracodawca zwróci uwagę na uczelnie, a kto by tam sprawdzał wydziały...
I ostatnia dygresja: Dziwne ale ostatnie zadanie z rozszerzenia dla mnie było
bardzo typowe i bardzo szybko je zrobiłam.
Robiliśmy takie na lekcjach z Pazdro
9 maj 22:06
pytajnik123: Może ktoś na ekonomię na UW?
9 maj 22:17
Jack: ja ostatnie kilkanascie razy liczylem wczesniej, tylko inne figury...chociaz z trapezem tez
bylo jedno czy dwa.
wszystko polegalo na tym samym,wiec kto tam wie
9 maj 22:17
mat: @Pawlo392 ja liczyłem chyba tak samo jak Ty. Uzależniłem wszystko od a, 2 razy z pitagorasa
wysokość boczna + krawędź boczna, a z tw. cosinusów inną wysokość potem z porównania pól
wyszło że że a musi być 10 bo inne rozw nie pasowały.
9 maj 22:19
Jack: wg mnie zadania byly dosyc proste jak na mature rozszerzona (popelnialem debilne bledy i
dlatego wyjdzie jak wyjdzie)
powodzonka na reszcie matur
9 maj 22:19
Shithappens: Ja pisałem starą podstawę i uważam, że była trudniejsza

Tutaj za pierwsze 7 zadań jest 15%
za free, sztandarowe zadanie z parametrem i wzorami Viete'a, trygonometria na 4 linijki. Na
mojej również zabiła mnie geometria i stres. Chciałem zmienić kierunek, ale chyba nic z tego.
9 maj 22:43
Shithappens: No i jeżeli wierzyć statystykom to progi raczej wzrosną niż spadną, 25 tys. osób więcej
zdających matematykę rozszerzoną niż w tamtym roku. No i większy odsetek, wzrost z 25 do 30%.
Byebye hajsie za niestacjonarne
9 maj 22:46
Lech Roch: @pytajnik123 ja planowalem ale watpie ze sie dostane
9 maj 22:52
Jakub: 70% z matmy i 60% z fizy plus dobry wynik z podstawy i mozna bez problemu sie dostac na infe na
pwr
9 maj 23:27
pytajnik123: Lech tam są teraz 2 prawie identyczne kierunki na których matma może sie liczyć w rekrutacji
nawet jako 80%,
10 maj 08:48