matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
iloczyn
J.:
przedstaw wyrazenie 4−x
2
+2xy−y
2
w postaci iloczynu
4 sty 17:58
Godzio:
=4−(x−y)
2
=( 2−(x−y) )( 2+(x−y) ) wzór wykorzystany: (a
2
−b
2
) = (a−b)(a+b)
4 sty 18:07