matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg
jacek:
liczby 6 i 10 są odpowiednio pierwszym i drugim wyrazem ciągu arytmetycznego. Czwartym wyrazem tego ciągu jest liczba
9 maj 13:05
Janek191:
a
1
= 6 a
2
= 10 więc r = a
2
− a
1
= 4 a
4
= a
1
+ 3 r = 6 + 3*4 = 18
9 maj 13:08