Matematyka 2016
Kacper:
Macie zadanka?
Jedno znam i łatwe

(liczba 10−cyfrowa)
9 maj 12:20
pytajnik123: Co to za czworokąt był wpisany w okrag który ma jedną oś symetri która jest przekątną?
9 maj 12:22
Damo11: jak oceniacie poziom tej matury ?
9 maj 12:27
Radek: Bylo wykazac ze jesli x2 + y2 =2 to x + y ≤ 2, jeśli nie pokrecilem
9 maj 12:28
pytajnik123: To lladnie poszło ze średnich
9 maj 12:29
pytajnik123: Ale z tym czworokątem... na początku myślałem ze to mysi być deltoid...
9 maj 12:30
Radek: Jakas trudna nie byla, ja mialem pod gorke bo slonce cała mature mi w twarz swuecilo...
9 maj 12:30
pytajnik123: Radek to jak z tym czworokątem w układzie współrzędnych wyszlo?!
9 maj 12:33
Radek: Ostatnie zadanie podrjrzanie latwe, boje sie ze "polecialem "to z parabola i trapezem
9 maj 12:34
pytajnik123: Chodzi mi tym wpisanym w okrag
9 maj 12:34
Damian: D(6,2) C nie wiem
9 maj 12:35
Radek: Ja narazie na telefonie to ciężko wyjasnic ale calego nie zrobiłem
9 maj 12:35
pytajnik123: Właśnie D łatwo (6,2)
9 maj 12:36
Lolek: Fajne było zadanie z współczynnikiem a
9 maj 12:36
Radek: Jaki wynik Ci wyssedl?
9 maj 12:37
Damian: Powie ktos współrzędne xc w ostatnim?
9 maj 12:37
Lolek: −1 do 5/2 ale zapewne i tak źle
9 maj 12:38
Damian: a mi wyszlo (−1;2,5)
9 maj 12:38
Radek: Trzeba czekac na odpowiedzi nie ma co gdybać
9 maj 12:39
Lolek: To dobrze 😀
9 maj 12:40
Lolek: Ale kurcze te Zadania były do zrobienia tylko mało czasu
9 maj 12:40
Radek: Dokładnie, poerwszy raz spojrzalem na zegarek i szok ze az tyle czasu juz upłynęło
9 maj 12:42
Lolek: Jak przyjadę do domu to wam dowód z geometri napisze
9 maj 12:48
Smule: V ostrosłupa = 500/3
w ostatnim x0 = 23
9 maj 12:50
Radek: A tak patrząc ogólnie chyba trochę trudniejsza niz rok temu, na pewno stres (i u mnie słońce
XD) zrobiło swoje
9 maj 12:50
pytajnik123: Taa Smule dobrze, co z tym czworokątem wpisanym w okrag w układzie współrzędnych? Wypowie sie
ktos?
9 maj 12:53
Notsure: Dziedzina ostatniego to (0,2)?
9 maj 12:53
pytajnik123: Tak
9 maj 12:53
Lech Roch: Dlaczego nie −2,2 dziedzina?
9 maj 12:54
pytajnik123: x>0 Punkt c ma współrzędne dodatnie
9 maj 12:55
Smule: jeśli chodzi o zadania to mam parę

1.
x
2 + y
2 = 2
Wykaż, że x + y << 2
to chyba najłatwiej z zależności między średnią geometryczną i arytmetyczną tak mi się wydaje
2.
H ostrosłupa = 5 prawidłowego czoworokątnego, kąt między ścianami bocznymi 120 stopni, wyznacz
V
3.
było zadanie z podanym a
n = coś tam, trzeba było wyznaczyć q i postawić warunek a>0 wychodziło
187 bodajże
4. w 10 cyfrowej liczbie były 3 jedynki i reszta wypełniona 2 i 3. Trzeba było wykazać że można
to zrobić bodajże na 15600 sposobów to akurat łatwe było

5. był trójmian kwadratowy i trzeba było znaleźć takie m dla których |x1 − x2| < 3 i oba
pierwiastki mają obie współrzędne dodatnie
6. y
1 = x−2 i y
2 = 5 −ax bodajże
trzeba było znaleźć taką wartość parametru, że proste spotykają się w punkcie o dodatnich
współrzędnych
wyszło <0, +
∞), ale tego nie jestem pewien
dalej nie pamiętam
9 maj 12:56
PrzyszlyMakler: Jak nastroje? Co uważacie?
9 maj 12:56
Gaunt_z_telefonu: Znalazlam tylko D, ale teraz mysle ze byl to deltoid bo mial jedna oś symetrii i dwa boki tej
samej długości
9 maj 12:57
Smule: pytajnik123 ja tylko wyznaczyłem C. Trzeba było obliczyć prostopadłą do przekątnej przechodzącą
przez B, a następnie na wektorach obliczyć punkt C, który był tak samo oddalony od punktu
przecięcia przekątnych jak punkt B. Wyszło (−6,2) albo (6,2) nie pamiętam drugiego punktu nie
policzyłem
9 maj 12:57
Jack: Ehhh wszystko poszlo sie...
Poprawa za rok :<
9 maj 12:57
Radek: Wydaje.mi sie ze 180min na te zadania to bylo za mało

.
9 maj 12:58
Gaunt_z_telefonu: W porównaniu do mojej próbnej do masakra. Padlam na geometrii, a tego sie najbardziej obawialam
9 maj 12:59
wd410: Poszło ok, będzie pwr. Dziękuje wszystkim którzy kiedykolwiek pomagali mi w zadaniach.
9 maj 12:59
Smule: no lipa trochę z tą maturą pomijając już resztę zadań to dowód z x + y << 2 był jakiś dziwny, a
zadanko z czworokątem było dla mnie niespodzianką

przeglądałem chyba ze 100 poprzednich
matur i zawsze powtarzałem kumplom, żeby z analitycznej uczyli się okręgów, bo czworokątów,
trójkątów i tego typu rzeczy nie ma nigdy na maturze, a tu dali chyba pierwszy raz ..
9 maj 12:59
PrzyszlyMakler: Po 1. Czasu za mało.
po 2. to ostatnie to ich pojebało za przeproszeniem.. zawsze dawali normalne pewne 14%, a tu
taki hokus pokus .....
9 maj 12:59
Smule: i ogólnie dziwna ta matura i jakaś nieschematyczna, grudzień 2014 i maj 2015 były trywialne i
typowe jak na maturę a tu dali parę niespodzianek..
9 maj 13:00
Jack: Ostatnie to jedyne zadanie ktore wiem ze mam dobrze...bylo najprostsze ze wszystkich
9 maj 13:01
PrzyszlyMakler: W warunku do viete'a dałem √(x1 + x2)2 −2x1x2.. OMG.
9 maj 13:02
PrzyszlyMakler: 
Jack. Dla mnie było najtrudniejsze. Jakich wyników się spodziewacie?
9 maj 13:02
Metis: Te zadania były nie do zrobienia w podanym czasie... Porażka.
9 maj 13:03
Gaunt_z_telefonu: Dla mnie najgorszy to z czworokatem wpisanym, znalazlam jeden punky tylko. No i nie zrobilam
dowodu geomwtrycznego

Reszte jakos zrobilam..
9 maj 13:04
Smule: ja +60%, liczyłem na +90% ale zawiodłem się na sobie.. z drugiej strony jak wszystkim pójdzie
źle to progi będą mniejsze więc nie ma co się martwić
9 maj 13:05
Lech Roch: Masakra kurwa
9 maj 13:07
Evelek: Za malo czasu zdecydowanie... Ostatniego nie ruszylem nawet, nie wiedziałem jak to ruszyć
nawet. Ostrosłup spoko, te punkty z geometrii analitycznej tez jakos nie do konca chciały
wyjść.
9 maj 13:08
ZKS:
Metis zabrakło czasu, trudne były? Smule no raczej nie pomiędzy tymi średnimi.
9 maj 13:08
Radek: Jesli nie walnąlem sie w liczeniu to jakies 65−70% moooze uda sie osiągnąć, ale zaskoczyli tą
maturą nie powiem
9 maj 13:08
Adam: Wszystkie zadanie bym zrobił gdybym miał jakąś godzinę więcej.
9 maj 13:08
Evelek: Gdyby nie ostatnie zadanie to liczylbym na 90%, a tak to sie zjebalo do 70%.
9 maj 13:08
Kacper:
x
2+y
2=2 ⇒ x+y≤2
Dla x i y ujemnych nierówność oczywiście prawdziwa.
Oczywiście x i y są mniejsze od 2, czyli dla x lub y ujemnego też nie ma czego dowodzić

W przypadku kiedy obie liczby są dodatnie mamy:
x+y≤2
c.k.d
9 maj 13:08
Jack: Zks tamto zadanie to srednia kwadratowa wieksza badz rowna arytmetycznej
30 sekund i jest.
Co do tego lrawdopodobienstwa
Ze zbioru cyfr {1,2,3} tworzymy 10cyfrowa liczbe. Wykaz ze takicc liczb jest 15 360jesli
jedynka wystepuje dokladnie 3 razy.
Na tym siedzialem 1godzine i nie zrobiłem...gdybym to olal to moze by poszlo lepiej.
9 maj 13:10
9 maj 13:11
Lech Roch: To bylo banalne...
9 maj 13:11
Benny: sr. kwadratowa≥sr. arytmetyczna
9 maj 13:11
Smule: czy w zadaniu kodowanym z prawdopodobieństwem wyszło wam 2260/3000?
9 maj 13:12
Adam: przeciez z kombinatorki bylo najlatwiejsze: (10 po 3) *2*2*2*2*2*2*2
9 maj 13:12
wd410: wybieramy 3 miejsca z 10 na obsadzenie jedynki − 120
zostało 7 miejsc i na kazde miejsce mamy 2 mozliwosci 2 7 = 128
120 * 128 = 15360
9 maj 13:12
Lech Roch: Tak
9 maj 13:12
wd410: kodowane chyba 753?
9 maj 13:12
Radek: Chyba tak
9 maj 13:13
wd410: A najmniejsza liczba całkowita żeby ciąg był zbieżny?
9 maj 13:13
Radek: Prawd. warunkowe
9 maj 13:13
olekturbo: Mysle, ze > 70%
Zepsulem pochodną i dowód z geometrii
9 maj 13:14
Gaunt_z_telefonu: Dokladnie tak Smule
9 maj 13:14
olekturbo: 186 wd410
9 maj 13:15
Metis: 187 chyba , 186 nie nalezało do przedziału
9 maj 13:15
Jack: 6 zadan w plecy... Pozdr 600
9 maj 13:15
Metis: ZKS porażka
9 maj 13:15
xblue: Zdecydowanie za mało czasu. Próbne z operonu i nowej ery były zdecydowanie łatwiejsze ale
może będzie jakieś 70−76%
9 maj 13:16
olekturbo: nalezalo
bo zeby zbiezny byl to
−1 < q ≤ 1
9 maj 13:16
wd410: Metis, też tak mam to chyba ok.
9 maj 13:16
wd410: Ale to było w mianowniku a mianownik musiał być różny od zera, tak?
9 maj 13:17
Matt: Ludzie jak w zadaniu z dowodem doprowadziłem to postaci:
i dopisałem, że nierówność zawsze prawdziwa z prawa nierówności średnich, to tyle wystarczy?
9 maj 13:18
Smule: olekturbo ale miałeś jeszcze informację, że wyrazy >0 więc trzeba było postawić warunek, że a1
> 0
9 maj 13:18
Metis: olek przecież |q|<1 ⇔ −1<q<1
9 maj 13:19
Smule: z bodajże warunku z q wychodziło > 186 a warunku z a wychodziło >185.5 więc odpowiedź 187
9 maj 13:19
pytajnik123: Olekturbo szereg nie jest zbiezny dna q=1
9 maj 13:20
olekturbo: Ale ciąg stały też jest zbieżny.
9 maj 13:20
Metis: Tak , 187 , mam tak samo.
9 maj 13:20
PrzyszlyMakler: Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Tragedia.
9 maj 13:21
ZKS:
Jack dokładnie. Metis to ile zadań nie udało Ci się zrobić?
9 maj 13:23
maturzysta{x1-x2}: też mi wyszło 187, w ostrosłupie 250/3 lub 500/3 nie pamiętam, z parametrem m wyszedł mi
przedział,
wgl było znacznie trudniej niż przez ostatnie lata
9 maj 13:25
olekturbo: a jak macie parametr?
9 maj 13:25
Smule: w ostrosłupie podstawa wyszła 10
H = 5 czyli
1/3*100*5
9 maj 13:25
Smule: a jak wam w ogóle wyszło 10
9 maj 13:26
Metis: Parametr : (−1, 2,5) − sprawdziłem wartości skrajne i zgadza się
Robiłem wyznacznikami
9 maj 13:26
PrzyszlyMakler: @Metis, a tak sobie pisałem te maturkę i myślałem jak Ci idzie.

A tak poza tym, to podziwiam
Was, jeżeli zdążyliście. Ja 3−4 zadań to dobrze nie przeczytałem. Sam ten ostrosłup z 35min
robiłem.
9 maj 13:26
Matt: jeśli chodzi o to z dwoma prostymi to ja mam −1<a<2.5
a z parametrem m to (−1/2, 0) u (4, 9/2) − coś w tym stylu
9 maj 13:26
olekturbo: Tez tak wyszlo
9 maj 13:27
z1: jaki wam wyszedl punkt C i D? u mnie C =(8/3, 14/3) D = (6,2)
9 maj 13:27
Metis: ZKS nie zrobiłem ostatniego , 13 , na pewno czegos brakuje mi w zadaniu z planimetrii.
Nie wiem też czy zadanie z rachunku mam dobrze.
Z ostrosłupem nie zdązyłem dokończyć. Innymi słowy dobrego wyniku się nie spodziewam.
9 maj 13:28
Radek: Z ostroslupem tak, pole.podstawy 100. Twierdzenie cosinusow i pitagoras
9 maj 13:28
Matt: nieeźle to mi objętość ostrosłupa wyszła 10 czy 15, chyba gdzieś się walnąłem troszke xD
9 maj 13:28
maturzysta{x1-x2}: z prostymi również mam −1<a<2,5
9 maj 13:28
Metis: A to zależy który parametr :
10. (−1, 2,5)
12. (−1/2, 0) U (4, 9/2)
9 maj 13:29
pytajnik123: Olekturbo tak wyraźnie pisało nieskończony SZEREG wiec |q|<1
9 maj 13:30
pytajnik123: Fajna była nierownosc trygonometryczna

Tylko trzeba bylo pamiętać o założeniu; )
9 maj 13:30
Radek: Z tym osyroslupem myslalem ze mam źle bo takie brzydkie liczby wychodziły w trakcie
liczenia....
9 maj 13:30
Lech Roch: A nie −1/6? Trzeba bylo uwzglednic te same znaki czyli iloczyc wiekszy od,zera, wychodzilo od
−1/6 do nieskonczonosci I ostatecznie od −1/6 do 0 I od 4 do 9/2
9 maj 13:31
Radek: Ja na poczatku w trygo sie nabralem cosx =0 ale poprawiłem
9 maj 13:31
z1: mi tez wyszlo (−1/6;0) (4, 9/2) x1*x2>0
9 maj 13:31
Metis: jakie rozwiązanie nierówności ?
x∊(pi/3 , 5/3 pi ) \ { pi /2 , 3/2 pi} ?
9 maj 13:31
Lech Roch: Mi inaczej xD
9 maj 13:33
pytajnik123: Ja 3 przedziały miałem
9 maj 13:33
olekturbo: mi tez inaczej
9 maj 13:33
Lech Roch: Ja rowniez
9 maj 13:33
9 maj 13:34
z1: od π/6 bez zer do 11π/6
9 maj 13:34
Lech Roch: Pi/6 do 3 pi/2 dalej 3pi/2 do bodajze 5pi/2 I od 5pi/2 do 11 pi/6
9 maj 13:34
9 maj 13:35
pytajnik123: Tak z1
9 maj 13:35
9 maj 13:37
9 maj 13:37
Stjernen: Ostatnie było spoko.
9 maj 13:37
Kirkk: czemu na niektórych arkuszach jest czas pracy: do 210 minut, a na moim bylo 180
9 maj 13:38
olekturbo: tzn cosx < √3/2 bez 0
9 maj 13:39
Stjernen: bez
9 maj 13:40
GIGANT: Bo niektórzy mieli wydłużony czas pracy o 30 minut, dlatego.
9 maj 13:40
Matt: Ludzie jak w zadaniu z dowodem doprowadziłem to postaci:
i dopisałem, że nierówność zawsze prawdziwa z prawa nierówności średnich, to tyle wystarczy?
9 maj 13:40
Tomek: Jak oceniacie poziom matury ? Trudniej niż w 2015 ?
9 maj 13:41
pytajnik123: Trudniejsza o jakieś 10%
9 maj 13:42
Omikron: Moim zdaniem trudniejsza niż zeszłoroczna, ale nie było tragedii
9 maj 13:43
Tomek: Ja pisałem w zeszłym roku, ale patrząc na arkusze jak dla mnie poziom trudności o około 30%
skoczył w górę
9 maj 13:43
PrzyszlyMakler: Myślałem, że ostrosłup dobrze, ale na grupach najczęściej powielana odpowiedzią jest 500/3,
więc nawet to źle.. ech. Może 40% będzie.
9 maj 13:43
Omikron: Jak na razie mam wszystko dobrze, tylko ten deltoid mnie martwi bo nie jestem pewny czy dobrze
zrobiłem.
9 maj 13:44
Jack: Sama matura wg mnie dosyć latwa. Tylko ja jestem tempy i zadne zadanie mi wyjsc nie chciało
9 maj 13:44
Tomek: No nie wiem, jak dla mnie trudna dość

Nie jeden student informatyki czy innego kierunku
technicznego by poległ
9 maj 13:46
ZKS:
Szkoda
Metis, ale zobacz, że wszystkim tak za dobrze nie poszło, więc spokojnie o swoją
uczelnię.

Ktoś ma wynik z tą parabolą i trapezem, fajne zadanie.
9 maj 13:46
Omikron: Już parę lat temu w CKE zapowiedzieli że będą podwyższać poziom rozszerzenia z matematyki, więc
można się było spodziewać czegoś trudniejszego
9 maj 13:47
Omikron: W ostatnim 2/3, 1 i 7/9 mi wyszło
9 maj 13:48
Tomek: Matury powinny być na zbliżonym poziomie a nie samowolka. Jaka tu sprawiedliwość, np. rocznik
2012 czy 2013 a 2016, no ludzie szanujmy się.
9 maj 13:49
Kuba: matura rzeczywiscie należała do cięzkich i na pewno sporo trudniejsza niz rok temu. no ale tak
ma byc, ma byc ciezko, bo jakby kazdy mial po 70−80% to nie miało by to sensu.
w odpowiedzi do zadania z parametrem wpisalem punkt C, ale takze obliczylem i wpisalem pole
trapezu, to nie bedzie zaden blad rzeczowy prawda?
9 maj 13:50
Metis: Dokładnie Tomek...
9 maj 13:50
Jack: 
omikron
9 maj 13:50
Tomek: Metis ja to rok temu przechodziłem, tą złość więc wiem o co chodzi
9 maj 13:53
Lech Roch: Sa juz odpowiedzi?
9 maj 13:54
Radek: Ciekawe jak reszta rozszerzeniem. Czy szykować sie na pogrom z fizy czy nie
9 maj 14:03
Lech Roch: Wszystkie rozszerzenia jak narazie trudne czyli fiza jeszcze gorsza xD
9 maj 14:05