trygonometria
xyz: cosinus α = −1/2
wiem, że to ma być 120 stopni, ale nie rozumiem jak to algebraicznie(!) wyznaczyć
prosze o pomoc
8 maj 23:21
zuza: | | 1 | |
− |
| =−cos60=cos(180−60)=cos120 |
| | 2 | |
8 maj 23:38
Lech Roch: A jakbym mial sinus a = −1/2 ? To jak wykorzystac algebraicznie
8 maj 23:39
Mila:
najpierw tak:
| | π | | 5π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| + 2kπ masz taka serię rozwiązań |
| | 6 | | 6 | |
teraz:
| | π | | 5π | |
x= |
| +π+2kπ lub x= |
| +π+ 2kπ ⇔ |
| | 6 | | 6 | |
| | 7π | | 11π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
8 maj 23:45
xyz: skąd to się bierze? skąd to całe π?
9 maj 00:09