wyznacz styczną
ja: Wyznacz równania stycznych do okręgu (x − 1)2 + (y − 1)2 = 4 przechodzących przez punkt
P(−1,−3)
Wyznaczyłam jedno równanie stycznej
współczynnik a będzie wtedy wynosił 3/4
Jednak ponoć powinna być jeszcze jedna prosta, tyle że nie mam pojęcia jak ją wyznaczyć.
zadanie rozwiązywałam ze wzoru na odległość środka okręgu od tej stycznej, która ma się równać
promieniowi. ktoś pomoże?
8 maj 23:09
Janek191:

Równanie tej drugiej prostej : x = − 1
8 maj 23:12
ja: ale jak to jakoś tak obliczeniowo wyznaczyć?
8 maj 23:15
Janek191:
r = 2
S1 = ( 1 − 2, 1) = ( − 1, 1)
P = ( − 1, − 3)
więc oba punkty maja równe odcięte, zatem prosta S1 P ma równanie
x = − 1
8 maj 23:17
ja: dziękuję bardzo
8 maj 23:24
Mariusz:
F(x,y)=(x−1)
2+(y−1)
2−4
−(x
0−1)(x
0+1)=(y
0+3)(y
0−1)
(x
0−1)
2+(y
0−1)
2=4
(x
02−1)+(y
02+2y
0−3)=0
x
02−2x
0+1+y
02−2y
0+1−4=0
x
02+y
02+2y
0−4=0
x
02−2x
0+y
02−2y
0−2=0
x
02−x
02+y
02−y
02+2y
0−(−2y
0)+0−(−2x
0)−4−(−2)=0
2x
0+4y
0−2=0
x
0=1−2y
0
x
0=1−2y
0
(1−2y
0)
2−1+y
02+2y
0−3=0
x
0=1−2y
0
1−4y
0+4y
02−1+y
02+2y
0−3=0
x
0=1−2y
0
5y
02−2y
0−3=0
Punkty styczności to
(−1,1)
x=−1
x=−1
Skorzystałem z pochodnej funkcji uwikłanej,
dwupunktowego równania prostej
współczynnik kierunkowy to tangens kąta nachylenia prostej do osi OX
z tego że styczna musi mieć punkt wspólny z krzywą
9 maj 03:09
Janek191:

(x −1)
2 + ( y − 1)
2 = 4'wiec
S = (1, 1) r = 2
Prosta styczna do okręgu
y = a x + b
ma przechodzić przez punkt P = (−1, −3)
czyli − 3 = − a + b ⇒ b = a − 3
Prosta styczna ma równanie y = a x + a − 3
lub
a x − y + a − 3 = 0
Odległość tej prostej od środka okręgu S = ( 1, 1) jest równa r = 2
więc
| I a*1 − 1*1 + a − 3 I | |
| = 2 |
| √a2 + 1 | |
I 2a − 4 I = 2
√a2 + 1
( 2 a − 4)
2 = 4*( a
2 + 1)
4 a
2 − 16 a + 16 = 4 a
2 + 4
16 a = 12
| | 3 | | 3 | | 9 | |
y = |
| x + U{3}[4} − 3 = |
| x − |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
======================
k : x = − 1 − równanie II stycznej.
9 maj 11:59