jeśli można
Karol: | 3x−3 | |
| =0 |
| (x2+1)2 | |
8 maj 22:22
zef: 1
8 maj 22:22
Karol: A ma być −1 i 1

bo to juz wzór pochodnej a do tego jeszcze extrema
8 maj 22:27
zef: napisz początkowy wzór funkcji przed zróżniczkowaniem to zobaczymy czy tutaj nie ma błędu
8 maj 22:27
Karol: Znalazłem błąd

miało być
3x2 −3(x2+1)2
8 maj 22:28
Karol: Wzór −3xx2+1
8 maj 22:29
zef: pochodna:
| −3(x2+1)−(−3x)(2x) | |
| |
| (x2+1)2 | |
3x
2−3=0
3x
2=3
x
2=1
x=1 lub x=−1
8 maj 22:34
Karol: O ja pitole . tyle siedzieć i takiego czegoś nie móc zrobić

haha ddzięki wielkie . czas iść
spać
8 maj 22:40
Mariusz:
| 3x−3 | | a1(x2+1)−2x(a1x+a0) | | b1x+b0 | |
| = |
| + |
| |
| (x2+1)2 | | (x2+1)2 | | x2+1 | |
| 3x−3 | | −a1x2−2a0x+a1 | | (b1x+b0)(x2+1) | |
| = |
| + |
| |
| (x2+1)2 | | (x2+1)2 | | (x2+1)2 | |
3x−3=−a
1x
2−2a
0x+a
1+(b
1x+b
0)(x
2+1)
3x−3=−a
1x
2−2a
0x+a
1+(b
1x
3+b
1x+b
0x
2+b
0)
3x−3=b
1x
3+(b
0−a
1)x
2+(b
1−2a
0)+a
1+b
0
b
1=0
b
0−a
1=0
b
1−2a
0=3
a
1+b
0=−3
b
1=0
b
0=a
1
2a
0=−3
2a
1=−3
b
1=0
| | 3 | x+1 | | 3 | |
f(x)=− |
|
| − |
| arctan(x) |
| | 2 | x2+1 | | 2 | |
Zróżniczkuj tę funkcję
8 maj 23:40