Równanie z parametrem;Wyznacz wszystkie wartości parametru m(m∈R)
ola: Wyznacz wszystkie wartości parametru m(m∈R), dla których równanie x−2m3x−2 = 2x
Zrobiłam założenie, że mianowniki muszą być różne od zera; potem pomnożyłam ,,na krzyż'' i
wyszło równanie kwadratowe, z którego policzyłam deltę, która powinna być większa od zera. Co
robię źle, jakich założeń brakuje?
8 maj 21:28
ola: W równaniu ma być x−2m3x−2=2x
8 maj 21:30
zef: dla których równanie ...
8 maj 21:30
ola: ma dwa różne rozwiązania
8 maj 21:35
zef: x2−2mx=6x−4
x2−2mx−6x+4=0
x2−x(2m+4)+4=0
Δ>0
(2m+4)2−16>0
4m2+16m+16−16>0
4m2+16m>0
4m(m+4)>0
m∊(−∞;−4)u(0;∞)
8 maj 22:22