| 2 | ||
Dwudziesty wyraz ciągu bn jest równy 191. Wiadomo, że ciąg an, gdzie an = | bn | |
| 3 |
| 2 | 1 | |||
Doszedłem do tego, że | 191=a1 * 2 | 19 , tylko te potęgi są mało sympatyczne . | ||
| 3 | 4 |
| 2 | 2 | 1 | ||||
( | 19)10* | =a1* | 19 | |||
| 3 | 3 | 2 |
| 919 | 382 | |||
a1 | = | |||
| 419 | 3 |
| 382 | 419 | ||
a1= | |||
| 3 | 919 |
| 3 | ||
bn= | an | |
| 2 |
| 3 | 382 | 419 | ||
b1= | ||||
| 2 | 3 | 919 |
| 419 | ||
b1=191 | ||
| 919 |
| 9 | 3 | 2 | 2 | |||||
a20=a1( | )19=a1( | )38 i a20=( | )b20 =( | )191 | ||||
| 4 | 2 | 3 | 3 |
| 2 | 3 | |||
( | )191 =a1( | )38 | ||
| 3 | 2 |
| 2 | 2 | |||
( | )191 =a1( | )−38 | ||
| 3 | 3 |
| 2 | ||
( | )191+38 =a1 | |
| 3 |
| 2 | ||
a1=( | )229 | |
| 3 |
| 2 | 2 | |||
( | )b1=( | )229 | ||
| 3 | 3 |