Trygonometria
Maturzysta: Oblicz x:
cosx*tgx+sinx=2
8 maj 20:23
Janek191:
cos x*tg x + sin x = 2
| | sin x | |
cos x* |
| + sin x = 2 |
| | cos x | |
sin x + sin x = 2
2 sin x = 2
sin x = 1
| | π | |
x = |
| + 2π*k , k − dowolna liczba całkowita |
| | 2 | |
===============
8 maj 21:58
Saizou :
| | π | |
+ założenie że cosx≠0→x≠ |
| +kπ  |
| | 2 | |
8 maj 21:59
Maturzysta: Więc to równanie nie ma rozwiązań
8 maj 22:25
Janek191:
8 maj 22:28
Janek191:
Tak, jak napisałem
8 maj 22:29
Saizou :
Janek191 na pewno
8 maj 22:32