matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równość
marian:
czy zachodzi taka równość
π
π
cos(50*(π+
))=cos(π+
)?
3
3
π
albo czy zajdzie ona dla dowolnego kąta α∊<0,
> i dowolnego k∊C
2
cos(k(π+α))=cos(π+α)?
8 maj 20:21
Przemysław:
chodzi o k całkowite? to wtedy:
π
dla dowolnego α∊<0,
> na pewno nie zajdzie, bo jak α=0, k=2 to: 1=cos(2π)≠cos(π)=−1
2
9 maj 06:51