Oblicz całki nieoznaczone
Antex23: oblicz całki nieoznaczone:
może ktoś obliczyć owe całki oraz pokazać w jaki sposób doszedł do wyniku?
Z góry dzięki za pomoc.
8 maj 20:15
azeta: | | ex−1 | |
pierwsza całka |
| =t2 |
| | ex+1 | |
wyliczyć stąd x => dx=... dt
druga całka, podstawienie lnx=t aż się rzuca w oczy
8 maj 20:29
8 maj 20:30
piotr: podstawienie u=1/(ex+1), du=−(ex/(ex+1)2)dx
8 maj 20:33
Antex23: ok, tylko jak w tej pierwszej całce wyznaczyć x z potęgi?
8 maj 20:40
Antex23: | | 1 | |
w drugiej całce wyszło mi |
| *dt. mógłby ktoś mnie dalej pokierować? jestem strasznie |
| | 4t2+7 | |
słaby z całek i liczę na waszą cierpliwość do mnie
8 maj 20:53
Antex23: czy ta druga całka wyszła mi dobrze? :
| dx | | dt | |
| = t=lnx / dt=1x= |
| = U{tg−1(U({2t}{√7)}){2√7} |
| x*(7+4ln2x) | | 7+4t2 | |
8 maj 21:07
8 maj 21:13
Jerzy:
Wyłącz 1/7 przed całkę, potem za 2/√7 podstaw u
8 maj 21:35