ciagi
Topi: W ciągu arytmetycznym suma n początkowych wyrazów o numerach parzystych jest równa 6n2−4n.
Oblicz sumę n początkowych wyrazów o numerach nieparzystych.
8 maj 19:36
Godzio:
| a2 + a2n | |
| * n = 6n2 − 4n |
| 2 | |
| | a2 + a2n | |
Zauważ, że |
| = a(2 + 2n)/2 = an + 1 |
| | 2 | |
a
n + 1 = 6n − 4 ⇒ a
n + 1 = 6(n + 1) − 10
a
n = 6n − 10
a
1 = 6 − 10 = −4
a
2n−1 = 6(2n − 1) − 10 = 12n − 6 − 10 = 12n − 16
| | −4 + 12n − 16 | |
Snp = |
| * n = 6n2 − 10n |
| | 2 | |
8 maj 19:46
Topi: Dzieki 😊
8 maj 19:50
6latek: Witaj
Godzio
Wytlunacz to
| | a+2+a2n | |
Zauwaz ze |
| = a(2+2n)/2=an+1 |
| | 2 | |
8 maj 19:57
Godzio: Ciąg arytmetyczny ma taką własność
a
m + a
k = a
1 + (m − 1)r + a
1 + (k − 1) * r = 2a
1 + (m + k − 2)r
| am + ak | | m + k | |
| = a1 + ( |
| − 1)r |
| 2 | | 2 | |
| | m + k | |
Pod warunkiem, że |
| to liczba naturalna. |
| | 2 | |
8 maj 20:15
6latek: dziekuje
9 maj 18:20