Pierwiastek
Luk: Np na maturze gdzie nie mozna użyć rozbudowanego kalkulatora
8 maj 19:11
Luk: DosWdlem do takiego wyniku w zadaniu na kodowanie a wynik jest dobry
8 maj 19:12
Alky: | 1 | | 4√2 | | 4√2 | | 4√2 | |
| * |
| = |
| = |
| mozna to tak |
| 4√ 2 | | 4√2 | | 4√2*2 | | √2 | |
zapisac ale tak czy inaczej na maturze mozesz miec prostty kalkulator a na takim jst zwykly
pierwiastek . Jak chcesz zrobic
4√2 to klikasz pierwiastek 2 razy
8 maj 19:27
Mariusz:
Usuń niewymierność z mianownika
√8=2.828427124...
400|48*8
384|
1600|562*2
1124
47600|5648*8
45184
241600|56564*4
226256
1534400|565682*2
1131364
40303600|5656847*7
39597929|
70567100|56568541*1
56568541
1399855900|565685422*2
1131370844
26848505600|5656854244*4
Policz pierwiastek z wyniku w podobny sposób , a następnie podziel przez 2
8 maj 19:34
Luk: Zapomnialem ze mozna tak zrobić na kalkulatorze
8 maj 19:36
Mariusz:
Luk nie wolisz pisemnie ?
Licząc pisemnie ty kontrolujesz dokładność obliczeń
8 maj 19:39
Luk: Ciekawy sposób obliczaniu mariusz ale myślę ze nie starczy mi czasu na takie zabawy na
maturze rozrzezonej z maty
8 maj 19:42
Alky: bądź co bądź na maturze może nie mieć czasu żeby liczyć pisemnie + może się też pomylić a jest
większa szansa że to on się w pośpiechu gdzies walnei niż kalkulator
8 maj 19:42
Mariusz:
Luk to wszystko wzór skróconego mnożenia i pozycyjny sposób zapisu liczby
Takich rzeczy już teraz nie uczą co ?
8 maj 19:44
Luk: Mimo ze potrafię operować w pamięci na duzych liczbach na macie bede wszystko liczyl
kalkulatorm
8 maj 19:45
Luk: Nie spotkałem sie z takim sposobem rozwiazywaniem zadania w szkole chyba ze cos przegapiłem
8 maj 19:48
Luk: Celuje w ok 90% z rozrzezenia licze ze sie uda
8 maj 19:49
Mariusz:
Aby wiedzieć dlaczego ten sposób działa powinieneś znać wzory skróconego mnożenia
i system pozycyjny zapisu liczby
Bez względu na to czy liczysz pisemnie czy na kalkulatorze
powinieneś całkowicie usunąć niewymierność z mianownika bo
na ogół wpływa to na dokładność obliczeń
8 maj 19:51
Mariusz:
Jak ja chodziłem to na podstawie było więcej niż teraz na rozszerzeniu
jednak niedługo po tym jak skończyłem zaczęły się cięcia programu
8 maj 19:55
Luk: Wiem jak usuwa sie niewymiernosc z mianownika i znam wzory skroconego mnozenia nawet te
bardziej skomplikowane
8 maj 19:56
Luk: Mimo ze jestem na rozrzezonej matematyce nie ma na niej wielu rzeczy ktore sa przydatne w
zadaniach a w toku nauczania zostały pominiete
W teraz
8 maj 20:00
Mariusz:
Wiesz że liczbę możesz zapisać w postaci 10a+b
(10*a+b)2=(100a2+20ab+b2)
(10*a+b)2−(10a)2=20ab+b2
(10*a+b)2−(10a)2=(20a+b)*b
a − aktualne przybliżenie
b − cyfra kolejnego przybliżenia
(20a+b)*b obliczasz na boku i odejmujesz od aktualnej reszty
8 maj 20:28