maturalnie
fiz666: W urnie znajdują się jedynie kule białe i kule czarne. Kul białych jest trzy razy więcej niż
czarnych. Oblicz ile jest kul w urnie jeśli przy jednoczesnym losowaniu dwóch kul
prawdopodobieństwo otrzymania kul o różnych kolorach jest większe od 9/22
3n−kule białe
n−kule czarne
pytanie brzmi

laczego moc zbioru omega, to nie jest 4n(4n−1), tylko liczy się ją z kombinacji?
8 maj 18:43
574575: Bo losujesz jednocześnie te dwie kule, a nie jedną po drugiej.
8 maj 18:50
Janek191:
3 n − ilość kul białych
n − ilość kul czarnych
| | | | ( 4 n) ! | | ( 4n −1)* 4n | |
I Ω I = | = |
| = |
| = (4n −1)*2n = 8n2 − 2n |
| | | 2 *(4 n − 2) ! | | 2 | |
I A I = 3n*n = 3 n
2
więc
| | 3 n2 | | 9 | |
P(A) = |
| > |
| |
| | 8 n2 − 2n | | 22 | |
n ≥ 3
4*3 = 12
W urnie jest więcej niż 12 kul.
8 maj 18:53