matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
asd
ola:
dany jest ciag geometryczny
−1
−1
−513
oblicz n jesli a1 =
q =
i Sn =
2
2
1536
8 maj 18:19
6latek:
1−q
n
S
n
= a
1
*
1−q
a
1
*(1−q
n
S
n
=
1−g
Mnoże obydwie strony równania przez 1−q żeby pozbyć się mianownia S
n
(1−q)= a
1
*(1−q
n
) podstawiaj dane i licz
8 maj 18:30
ola:
do tego momentu wiedzialam,
−1539
−1
−1
=
* (1−(
)
n
) ale jak pozbyc sie tej jedynki
3072
2
2
8 maj 18:42
6latek:
S
n
(1−q)= a
1
(1−q
n
)
S
n
(1−q)
1−q
n
=
a
1
S
n
(1−q)
−q
n
=
−1
a
1
S
n
(1−q)
q
n
= −
+1
a
1
S
n
(1−q)
q
n
= 1−
a
1
8 maj 18:55
6latek:
Na drugi raz pisz do ktorego momentu wiesz
8 maj 18:57