kombinatoryka
574575: Oblicz, ile jest liczb pięciocyfrowych, w zapisie których są trzy cyfry parzyste i dwie
nieparzyste?
Pewnie robię źle, ale opiszę mój tok myślenia:
Wszystkie cyfry mogą się powtarzać, mam po 5 cyfr nieparzystych i parzystych.
Zakładam, że w I przypadku cyfry zaczynają się od parzystej. Wtedy moje możliwe kombinacje to:
4*5*5*5*5 (na początku nie może być 0, więc wykluczam, w pozostałych mogę dać po 5 możliwych
opcji)
W II przypadku z przodu stoi nieparzysta. Wtedy:
5*5*5*5*5
Zatem ilość szukanych liczb pięciocyfrowych jest równa:
4*54+55=9*54
Według odpowiedzi jednak prawidłowym wynikiem jest 44*54. Jak więc powinno to wszystko
wyglądać?
8 maj 17:58
Smule: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 − 4 parzyste, 5 nieparzystych
1 przypadek
Parzysta na początku
Umieszczamy parzystą na 4 sposoby, następnie na 4 miejsca umieszczamy 2 parzyste. Każdą z nich
na 4 sposoby. Zostają 2 miejsca na parzyste, wybieramy je na 5
2 sposobów
2 przypadek
Nieparzysta na początku
Umieszczamy nieparzystą na 5 sposobów na 1 miejscu, następnie na 4 miejscach umieszczamy 3
parzyste, na 4
3 sposobów, a na pozostałym miejscu nieparzystą na 5 sposobów
Razem na 16000 sposobów.
Jesteś pewien że taka jest odpowiedź ?
8 maj 18:10
Smule: ahh ale jeszcze jest 0 zaraz poprawię
8 maj 18:11
574575: Tak jest w odpowiedziach, ale ponoć w tym nowym zbiorze Andrzeja Kiełbasy jest sporo błędów
(przy niektórych sama znalazłam, ale tutaj nie wiem)
8 maj 18:12
574575: Zrobiłam właśnie Twoim sposobem, uwzględniając poprawki i wyszło 44*5
4 
dzięki
8 maj 18:20
Smule: parzysta na początku
wybieramy na 4 sposoby parzystą (bo nie może być 0), następnie na 4 miejscach wybieramy 2
liczby parzyste, na 5
2 sposobów. Zostają 2 miejsca na nieparzyste, uzupełniamy je na 5
2
sposobów
nieparzysta
parzysta na 1 miejscu na 5 sposobów, następnie na 4 miejsca 3 parzyste, na 5
3 sposobów i
uzupełniamy ostatnie miejsce nieparzystą na 5 sposobów
15000 + 12500 = 27500
5
4*44 = 27500
zgadza się
8 maj 18:20