Ciągi
Alky: | | 1+3+5+7+9+...+(2n+3) | |
Ciąg an jest określony wzorem an= |
| , gdzie nεN+. Które |
| | 4n−7 | |
wyrazy ciągu są równe 4 ?
Z góry dziękuję
8 maj 17:48
Mariusz:
| 1+(2n+3) | |
| (n+1)=(n+2)(n+1) |
| 2 | |
(n+2)(n+1)=4(4n−7)
n
2+3n+2−16n+28=0
n
2−13n+30=0
169−120=49
8 maj 18:02
6latek: Zajiemy się licznikiem
mamy tam ciag arytmetyczny o a
1=1 i r=2 i wyrazie a
n=2n+3
Obliczamy który to wyraz ciągu
a
k= a
1+(k−1)*r
2n+3= 1+(k−1)*2
2n=+3= 1+2k−2
2n+3= 2k−1
−2k= −2n−3−1
2k= 2n+4
k= n+2
Suma tego ciągu w liczniku to
S
n= a
1+a
n}{2}*n
| | 1+2n+3 | | (2n+4)(n+2) | | 2(n+2)(n+2) | |
Sn= |
| *n+2= |
| = |
| = (n+2)2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| (n+2)2 | |
| =4 licz dalej |
| 4n−7 | |
8 maj 18:06
Alky: Nie do końca zrozumiałem jak
Mariusz sobie ot poprzekształcał na początku, jaśniejsza
jest dla nie postać
6latka ale dzięki wam obu za produkowanie się, juz sobie to
analizuje i zaraz sam zrobie
8 maj 18:15
6latek: Mariusz zrobil przedtem dużo takich przykladow i liczy już w pamięci

ja starm się rozpisywać
8 maj 18:18
Mariusz:
Też suma ciągu arytmetycznego tylko nie uwzględniłem jednej pary
8 maj 18:19
Mariusz:
Jednak lepiej rozpisać jak to 6latek zrobił bo w pamięci można się pomylić
8 maj 18:21
Mariusz:
(n−4)(n−8)=0
8 maj 18:23
Alky: | | 1+( 2n+3 ) | |
No wlasnie ogarniam co on tam wykombinował, widze ze na początku po prostu |
| |
| | 2 | |
(n+1)=(n+2)(n+1) robil ze wzoru na S
n tylko nie wiem czemu n+1 i n+2
8 maj 18:25
Alky: Zrobie chyba po prostu tak jak 6latek bo Twoje liczenie w pamięci jeszcze mnie przerasta
8 maj 18:28
Mariusz:
Powinno być (n+2) zamiast (n+1)
Problem w tym że nie doliczyłem się w pamięci liczby wyrazów ciągu które należy zsumować
8 maj 18:28
Alky: Okej wszystko ogarnąłem, dopatrzyłem się Twojej pomyłki i juz wszsytko rozumiem włącznie z
Twoim rozwiązaniem w głowie. W sumie to ot nie było tak ciezkie tylko nie rozumiałem na pocz
tego ze ciąg jest okreslony tak jak w tresci i myslalem ze to jest moje a
n a a
n to 2n+3...
Nie służyła mi ta majówka
8 maj 18:35
6latek: To dluga sobie ta majowke zrobiles
8 maj 18:39
Alky: Tzn byly jeszcze matury teraz a z racji ze jestem w klasie 2 to mialem +3 dni
8 maj 18:41
6latek:
8 maj 18:42