rozwiaz rownanie
Karol: Cos3x(2sin5x+1)=0
8 maj 17:30
6latek: cos3x=0 lub 2sin5x+1=0 to 2 sin5x=−1 to sin5x=−0,5
a to sa już równania elementarne
8 maj 17:34
Karol: Do tego doszedlem tylko ta 5 przed x mi przeszkadza a nie mam pojęcia co z tym zrobić dalej
8 maj 17:39
Jerzy:
Ustal ile wynosi 5x , potem podziel obustronnie przez 5
8 maj 17:45
Karol: X=−110 ?
8 maj 17:47
Janek191:
| | π | | π | |
5 x = π + |
| + 2π*k lub 5 x = 2π − |
| + 2π*k ./ : 5 |
| | 6 | | 6 | |
8 maj 18:35
Karol: Dzięki dzięki juz to rozumiem
8 maj 20:21